GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi pad novozaraženih u dva tjedna

Prvi pad novozaraženih u dva tjedna
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 21:06
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Unatoč činjenici da smo najgori u Europi kada je riječ o broju novooboljelih na sto tisuća stanovnika, današnji dan ipak je probudio optimizam da su mjere možda počele davati rezultate.

Poznato je da je početkom tjedna uvijek najmanji broj novozaraženih, što je rezultat manjeg broja testova tijekom vikenda, no do sada je, neovisno o broju pozitivnih, udio pozitivnih u odnosu na testirane bio iznad 30 posto. Konkretno, kad promatramo posljednja četiri ponedjeljka, 23. studenog udio pozitivnih bio je 32, 30. studenog 36,4, 7. prosinca 35,2, a danas je pao na 25,3 posto, uz 1472 nove dijagnoze, piše Jutarnji list.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako ga veseli taj podatak, ali da je prerano za govoriti o nekom konkretnom zaključku.

- Na osnovu jednog dana ne možemo donositi ozbiljne zaključke. Naravno da priželjkujemo bolju epidemiološku sliku i vjerujemo da će donesene mjere dati takve rezultate. No, više ćemo znati krajem tjedna, kada uglavnom bilježimo najveće brojeve - kaže ministar Beroš.

I dr. Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa, oprezan je pri donošenju bilo kakvih zaključaka te napominje da bi se do kraja tjedna suzdržao od davanja ocjene epidemiološke situacije.

- Ponedjeljkom već tradicionalno imamo najmanje zaraženih. Kao epidemiolog smatram da će se na kraju ovog tjedna vidjeti rezultati mjera koje su uvedene jer će proći dovoljno vremena da bi bili vidljivi - smatra dr. Venus.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na ovu brojku gleda optimistično i kaže kako mu se čini da je to početak djelovanja mjera.

- Dojma sam da se svi zajedno ipak više pridržavamo odluka Stožera, tako da se uistinu nadam da današnji brojevi nisu slučajnost. Naravno, mjera se treba pridržavati i dalje - naglašava Šostar.

Da bismo mogli biti na dobrom putu, smatra i Dragan Primorac, koji nam je rekao da je Google mobility prije šest dana utvrdio smanjenu mobilnost građana Hrvatske za 20 do 40 posto.

- To je zaista dobar pokazatelj, koji govori da se građani intenzivnije pridržavaju mjera. Može se očekivati da će mjere dati rezultate, pa uz današnje povoljne vijesti valja pratiti hoće li one postati konstanta - govori Primorac i zaključuje da u konačnici sve ovisi o nama.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Miroslav Venus, Zvonimir Šostar, Dragan Primorac, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE