GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pučka pravobraniteljica: Vlada i Stožer moraju odmah objaviti odluku o COVID potvrdama

Pučka pravobraniteljica: Vlada i Stožer moraju odmah objaviti odluku o COVID potvrdama
PUNO NEJASNOĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2021 / 07:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter zatražila je od Vlade i Stožera civilne zaštite hitnu objavu odluke o obaveznim covid potvrdama s obzirom da bi ta mjera trebala stupiti na snagu za nekoliko dana, a tekst odluke kao niti detalji oko njezina provođenje nisu poznati.

"Te informacije nužne su tijelima i ustanovama kako bi Odluku mogli provoditi, njihovim zaposlenicima koji je moraju poštivati, kao i građanima čiji cijeli niz prava ovisi o fizičkom dolasku na ova mjesta. Zato je pučka pravobraniteljica dala preporuku da se žurno objavi Odluka i daju potpune i jasne upute o tome kako je provoditi", stoji u objavi na web stranici pučke pravobraniteljice koja se obratila Vladi i Stožeru preporukama koje se odnose na širenje uporabe covid potvrda na čitavi državni i javni sektor.

Kako je najava te mjere povećala interes građana za cijepljenjem, potrebno je na njega i brže i bolje odgovoriti, s obzirom da svjedočimo velikim redovima čekanja. No, ti građani neće moći dobiti covid potvrdu odmah nakon primanja cjepiva pa će se u narednom razdoblju trebati testirati. Zato je, navela je pučka pravobraniteljica, potrebno osigurati široko dostupnu mogućnost cijepljenja te osobito testiranja građana, kao i pojasniti građanima na koji način mogu ostvariti svoja prava pred tijelima javne vlasti dok ne ostvare uvjete za dobivanje potvrda.

Upozorila je i kako, minimalno u prijelaznom periodu, mora biti osigurano besplatno testiranje za najsiromašnije građane, kao i za one koji zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo, jer posljedica ove Odluke ne smije biti da najranjiviji ne mogu ostvariti nužne usluge zato što nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije i povrede njihovih prava.

Cilj ovih preporuka jest, imajući na umu protok vremena, potrebe provoditelja Odluke, prava njihovih zaposlenika i građana te nedostatak informacija, doprinijeti spremnosti sustava na provođenje najavljene Odluke.

Pravobraniteljica je podsjetila kako je nužno voditi računa o razmjernosti ograničenja prava građana s ciljem koji se time želi postići. U slučaju najavljene mjere, to je sprečavanje daljnjeg rasta oboljelih i umrlih, kao i sprečavanje preopterećenosti zdravstvenog sustava, u kojem je sve veći broj oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb.

Tagovi: Pučka pravobraniteljica, Tena Šimonović Einwalter, COVID potvrde
PROČITAJ I OVO
Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a
POTEZI
Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a
MILANO - Italija će od 1. veljače ublažiti restrikcije za sve posjetitelje iz Europske unije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo zdravlja.
MUP: Frka Petešić ima regulirano prebivalište i boravište, nema govora o fiktivnom prijavljivanju
EPILOG
MUP: Frka Petešić ima regulirano prebivalište i boravište, nema govora o fiktivnom prijavljivanju
ZAGREB - MUP je u srijedu odbacio javno iznesene optužbe o fiktivnom prebivalištu predstojnika premijerova ureda Zvonimira Frke Petešića navodeći da se o tome ne može govoriti ukoliko osoba ima regulirano prebivalište i boravište.
Kakve bi mogle biti sankcije protiv Putina?
SANKCIJE
Kakve bi mogle biti sankcije protiv Putina?
MOSKVA - Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da će razmotriti uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina osobno ako Rusija napadne Ukrajinu. Reuters prenosi kakve bi one mogle biti.
HZJZ: Covid potvrde nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini
POJAŠNJENJE
HZJZ: Covid potvrde nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pojasnio je u srijedu dopunjenu odluku o sigurnosnim mjerama u zdravstvu istaknuvši da se njome ne mijenja broj osoba koje su dužne imati covid potvrdu, te da one, kao i do sada, nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini.
Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec
ZARAZA
Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec
LJUBLJANA - Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izutetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE