GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Puhovski: Inauguracija u republikanskom, a ne monarhističkom stilu

Puhovski: Inauguracija u republikanskom, a ne monarhističkom stilu
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero ocijenili su u utorak da je inauguracija predsjednika Zorana Milanovića bila primjerena, s od prije poznatim političkim stavovima u govoru, dok je njegovo obraćanje komunikolog Ivan Tanta ocijenio uravnoteženim i bez prepotencije.

Milanović je rekao da ne kani biti korektivni nego konstruktivni faktor te poručio da će uložiti "sve što ima i zna" da iz zrna razumijevanja koje moli za svoje greške "izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njezinim građanima".

Govor poput himne Josipe Lisac, nešto sasvim novo

Izvanredni profesor odnosa s javnošću Veleučilišta Vern Ivan Tanta govor Zorana Milanovića ocijenio je kao vrlo uravnotežen i bez prepotencije koju Milanović zna izražavati. "Sviđalo mi se da je cijelo vrijeme spominjao i obrazovanje, ali i da spominje ljude koji su u Hrvatskoj. Govorio je o republici, a ne o Hrvatskoj kao takvoj. Napravio je lagani otklon od dosadašnjih velikih pompi hrvatstva, busanja u prsa, govorenja o velikim idejama", smatra Tanta.

Ističe kako je Milanović naveo sve one teme, činjenice i faktore, poput važnosti obrazovanja i ekologije, a koje najčešće spominju novinari kao teme koje bi političari trebali komunicirati prema javnosti.

"Činjenica je da je Milanović sve to sažeo u svom govoru, i da tu nije bilo nikakvog pretjerivanja", ustvrdio je Tanta.

Također smatra kako je Milanovićev govor drugačiji od onoga koji je prije pet godina održala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Ovdje smo čuli vrlo poniznu besjedu koja je došla, meni se čini, iz srca", kaže Tanta.

"Govor je bio kao himna Josipe Lisac, dakle nešto sasvim novo, nešto u sasvim novom smjeru, u novom obliku, nešto na što ja kao sveučilišni profesor mogu biti ponosan", ističe Tanta.

S obzirom na Milanovićev govor, Tanta vjeruje kako nas očekuje pet godina političke stabilnosti i mira.

"Ako se po jutru dan poznaje, onda možemo reći da ćemo imati vrlo smirenu političku i uravnoteženu situaciju vezanu za predsjednika, Banske dvore, i normalnu situaciju koja se odnosi na susjede", rekao je Tanta.

Milanović je u govoru istaknuo da će se u vanjskoj politici fokusirati na one točke na kojima se može graditi suradnja i prosperitet.

"Čuo sam negdje da bi njegov prvi službeni put trebao biti u Sloveniju, do sada su prva službena putovanja bila u Bosnu i Hercegovinu. Ako je tome točno to već pokazuje jedan novi put", ustvrdio je Tanta.

Inauguracija je bila primjerenija, državnička, a ne monarhistička

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je inauguracija u Uredu predsjednika napravljena "s mjerom" te da je primjerenija od dosadašnjih, jer je razmjerna utjecaju predsjednika republike u hrvatskom političkom sustavu.

"Sve ceremonije nakon 2005. što su bile na Gornjem gradu, bile su nepotrebne i neprimjerene", kazao je dodavši da se autoritet predsjednika Republike ne uspostavlja ritualima, nego time je li on jest ili nije garant stabilnosti u nestabilnim situacijama.

Politički analitičar Žarko Puhovski inauguraciju je ocijenio pristojnom te istaknuo da je izvedena u republikanskom, a ne monarhističkom stilu.

Milanović je, kazali su Puhovski i Gjenero, u govoru izrazio svoje od ranije poznate državničke stavove, koje je, prema mišljenju Puhovskog, nakon izbora malo ublažio i poopćio.

"Povezao je s jedne strane elitistički stav u kojemu manjina može biti u pravu protiv većine, a s druge strane zadržao je elemente socijalne demagogije, inzistirajući na tomu da nezaposleni tokar ima jednako mjesto u zajednici kao akademik", ocijenio je Puhovski.

U svom govoru, Milanović je govorio o patriotizmu, za koji je rekao da je nasuprot surovom nacionalizmu, kritička privrženost i negacija isključivosti. Istaknuo je da će se boriti za prekid osporavanja patriotizma zbog razilaženja u stavovima.

Analitičari navode da Milanović tu inzistira na konceptu ustavnog patriotizma.

Puhovski je, ustvrdivši da je konstitucionalni patriotizam koncept tipičan za države razvijene demokracije, a nije tipičan za tranzicijske države kakva je Hrvatska, zaključio da Milanović tu hoće ići korak naprijed od onoga što je u ovom trenutku u Hrvatskoj uvriježeno.

Milanović je na kraju poručio i da je "ovo kuća za sve nas".

Na pitanje je li neobično što je Milanović u govoru upotrijebio izraz koji se nalazi i u pjesmi Ekatarine Velike "Zemlja", Gjenero je rekao da ne vidi ništa neobično da predsjednik republike govori modernim jezikom. Izjavio je i da je time Milanović poslao poruku i izvan Hrvatske.

"Treba znati da se ova inauguracija s više pozornosti prati u Beogradu nego u Hrvatskoj. Milanović je građanima Srbije poslao poruku da se ono što misli o Vučiću ne odnosi na državu Srbiju i na njene državljane", ocijenio je Gjenero.

Tagovi: Žarko Puhovski, Zoran Milanović, Davor Gjenero, Petar Tanta, Josipa Lisac
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE