GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Puljašić na meti istražitelja nakon objavljenih tajnih snimaka

Puljašić na meti istražitelja nakon objavljenih tajnih snimaka
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2021 / 19:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Policijski i Uskok u četvrtak su pretražili urede i dom požeškog gradonačelnika Darka Puljašića koji je podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika HDZ-a nakon što je otkriveno da je kao gradonačelnik Požege sudjelovao u namještanju natječaja za energetsku obnovu u tom gradu.

Nakon što su mediji prošlog tjedna objavili tajno snimljeni razgovor u kojem Puljašić direktora požeškog Komunalca Josipa Viteza nagovara za kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove, Puljašić je podnio ostavku i na sve stranačke dužnosti, a u četvrtak ujutro suočio se s istražiteljima za suzbijanje korupcije.

Osim Puljašića na meti istražitelja je navodno i njegov zamjenik, također bivši HDZ-ov lokalni dužnosnik, Mario Pilon.

Neslužbeno se doznaje da su izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

U MUP-u su potvrdili tek da imaju "postupanje u koordinaciji s Uskokom", a više detalja nisu željeli iznositi.

Prema pisanju medija istražitelji od prošlog travnja imaju snimku tajno snimljenih razgovora u kojima najprije Pilon 7. siječnja., a potom i Puljašić 14. siječnja 2020. zahtijevaju od tadašnjeg direktora požeškog Komunalca da lokalnim tvrtkama namjesti poslove na obnovi zgrada. Znajući kako bi mogao teći razgovor s Pilonom i Puljašićem, Vitez je tajno snimio komunikaciju s požeškim čelnicima, dodaju mediji.

U tajno snimljenom razgovoru Pilona i Viteza može se čuti kako Puljašićev zamjenik nagovara šefa Komunalca da promijeni mišljenje, što on odbija objašnjavajući dogradonačelniku da isključivo prihvaća raditi po pravilnicima Europske unije. Pilon potom Vitezu poručuje da će o svemu obavijestiti Puljašića te mu govori da je na mjesto direktora Komunalca politički instaliran.

Puljašić u razgovoru obavljenom tjedan dana kasnije pokušava nagovoriti Viteza da pristane dodijeliti poslove lokalnim tvrtkama u kojem požeški gradonačelnik poručuje direktoru Komunalca da mu ne želi prijetiti, ali mu daje do znanja da će mu se u suprotnome zamjeriti, kao i ''svim onim ljudima koje neće izabrati''.

Požeški gradonačelnik u nastavku objavljenog razgovora nagovara Viteza da na popis izvođača radova, između ostalih, doda Tomislava Didovića koji je nakon Vitezove smjene u prosincu imenovan novim direktorom Komunalca te Marija Bekića, prethodnog direktora Komunalca koji danas obnaša dužnost direktora požeške komunalne tvrtke Tekija.

Mediji su objavili kako Vitez nije u potpunosti poslušao Puljašića i Pilona te da je pored požeških tvrtki na natječaj pozvao i tvrtke iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica te da je time u nadmetanju za poslove obnove postignuta 500.000 kuna niža cijena. Umjesto 2,3 milijuna kuna za radove, postignuta je cijena od 1,8 milijuna, pri čemu se 85 posto financira iz sredstava EU, a 15 posto plaćaju suvlasnici zgrada. Time je suvlasnicima zgrada ušteđeno 75.000 kuna, precizirali su mediji.

Donatori gradonačelnikove kampanje posluju s gradom

Afera je dobila nastavak nakon što je Telegram u utorak objavio Izvješća o primljenim donacijama za financiranje prošlih lokalnih izbora na kojima se Puljašić kao kandidat HDZ-a natjecao za mjesto gradonačelnika. Mediji ističu da se iz tog dokumenta ne vidi da je Puljašić uzeo za sebe dio novca iz donacija, ali kako je razvidno da su tvrtke koje posluju s gradom i njegovim poduzećima bile glavni donatori HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata.

Među tim tvrtkama je Termo-projekt za kojeg je Pilon od Viteza tražio da bude na popisu tvrtki koje će dobiti poslove na energetskoj obnovi požeških zgrada. Prema izvješću o donacijama, Termo-projekt je financirao Puljašićevu izbornu kampanju s 10.000 kuna.

U istom izvješću se spominje i tvrtka Rovokopačke usluge koje su Puljašićevoj kampanji donirale 2000 kuna. Prema pisanju Telegrama, ta pleternička tvrtka ima godišnji ugovor s Komunalcem o izvođenju rovokopačkih radova u visini od 70.000 kuna. Na popisu donatora je i Niskogradnja Jurčak koja s Komunalcem ima godišnji promet od 120.000 kuna, a za Puljašićevu kampanju je izdvojila 20.000 kuna.

Poljana iz Požege, koja Komulac opskrbljuje s kosilicama, donirala je Puljašića sa 5000 kuna, a isto toliko je dalo i Voćarstvo Boić koje je u vlasništvu Mislava Boića, predsjednika Nadzornog odbora Komunalca.

Među Puljašićevim donatorima je bio i Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Domagoja Stojakovića koji je, kao podizvođač, dobio poslove nadzora na trenutno najvećoj gradskoj investiciji, anglomeraciji Požege i Pleternice koja se procjenjuje na više od 225 milijuna kuna. Puljašićev donator bila je i požeška tvrtka MB-instalacije u vlasništvu Marka Bjelobrka koji je donirao 15.000 kuna, a riječ je o tvrtki koja ima uhodane poslove s Gradom Požegom.

Nakon što su mediji objavili tajno snimljene razgovore i izvješće o donacijama, Puljašić je u prošlog četvrtka podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije, za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Puljašić je u srijedu smijenjen s mjesta predsjednika Gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na člana u tom stranačkom tijelu.

Tagovi: Darko Puljašić, Josip Vitez, Mario Pilon
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE