GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pupovac: Moja zadaća nije produbljavati traume i sukobe

Pupovac: Moja zadaća nije produbljavati traume i sukobe
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je u subotu kako njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije.

Nakon obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja u Kninu te odjeka poruka koje su tamo izrečene, Pupovac je na konferenciji za medije kazao da je njegova dužnost pridonijeti smirivanju tih odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog procesa te otklanjanje nesporazuma.

"U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu", poručio na Cvjetnom trgu istaknuvši da je u Kninu započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Dodao je kako će još mnogo riječi, gesta i djela biti potrebno da bi se dva suprotstavljena osjećaja, miješanjem pročistila od zločina i patnji.

"Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobito specifičnu težinu to nije moguće", kazao je.

Dodao je da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, o kojemu ovisi rješavanje povijesnih trauma, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje.

Smatra i da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već da se suočavanje sa stradanjima i traumama može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, što znači iz perspektive budućnosti.

Na upit koji su sljedeći koraci u procesu pomirbe, Pupovac je istaknuo da njegova zadaća nije da produbljuje traume i sukobe.

"Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje oko početka ovoga procesa i oko njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni i predstavnici Srbije", naglasio je.

Poslao je i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kazavši da oni ne traži mentore u Beogradu, već sugovornike i partnere za ono što čine.

"Ali isto tako, u Hrvatskoj ne trebamo patroniziranje", naglasio je.

Poručio je da bi Grlić Radman, dok drugima drži lekciju, konačno kao svoju obvezu trebao uzeti da se građanima srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, ne događa ono što su neki doživjeli ove godine u Dalmaciji.

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se i pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina, Pupovac je kazao da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema.

Tagovi: Milorad Pupovac, SDSS, Gordan Grlić Radman, Oluja
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE