GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ne mislim da idemo prema nuklearnom ratu, ali smo spremni i na to

Putin: Ne mislim da idemo prema nuklearnom ratu, ali smo spremni i na to
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 08:11
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutačno ne hita sve prema tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njezin suverenitet bude ugrožen.

"S vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja doista spremna za nuklearni rat. Rekao je da Sjedinjene Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

"(U Sjedinjenim Državama) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja. Stoga ne mislim da ovdje sve hita prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to", rekao je Putin.

Ponovio je da je uporaba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje.

"Oružje postoji da bi se njime koristilo. Mi imamo svoje principe", kazao je.

Ako Sjedinjene Države provedu nuklearne pokuse, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u opširnom intervjuu. "Nije potrebno... još moramo razmisliti o tome, ali ne isključujem da možemo učiniti isto", naveo je. Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od veljače 2022.

"Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe", istaknuo je. Ruski predsjednik u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne miješa ni u koje izbore i da će surađivati sa svakim izabranim čelnikom SAD-a.

"Mi se ni na koji način ne miješamo ni u koje izbore. I, kao što sam rekao mnogo puta, radit ćemo sa svakim čelnikom kojem vjeruje američki narod, američki glasač", dodao je. Naveo je i da ga je Donald Trump, dok je bio predsjednik, grdio da "simpatizira" sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak" te da će Rusija rasporediti trupe i sustave za uništenje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

"Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa. Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti", zaključio je.

Tagovi: PUTIN, RUSIJA, NUKLEARNI RAT
PROČITAJ I OVO
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
PREGOVORI
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
VUKOVAR - Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je komentirao pregovore s HDZ-om.
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
ZAGREB - Osvrnuo se i na Praznik rada te podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
OTUŽNO
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
FRANKFURT - Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE