GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin pozdravio uspješno testiranje hipersoničnih projektila

Putin pozdravio uspješno testiranje hipersoničnih projektila
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2021 / 19:58
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je izvijestio o uspješnom testiranju hipersoničnih projektila Cirkon za koje Moskva tvrdi da spada u vrstu "nevidljivog" oružja.

"Noćas, u cik zore, ispaljena je salva nadzvučnih projektila sustava Cirkon", rekao je Putin, istaknuvši da je operacija "uspješno" izvedena. To, rekao je Putin, veliki događaj za zemlju i predstavlja važnu fazu jačanja sigurnosti Rusije i njezinih obrambenih kapaciteta.

Ruski mediji javljaju da je ovo prvi puta da je ispaljena cijela salva projektila Cirkon.

Cirkon je prvi puta ispaljen u listopadu 2020. Nakon toga je u više navrata ispaljen na ruskom dijelu Arktika, s fregate Admiral Gorškov i s podmornice koja je izronila na površinu.

Zadnji puta je to hipersonično oružje testirano 16. prosinca.

Neki zapadni stručnjaci propituju koliko je stvarno napredna nova generacija ruskog oružja, no priznaju da je te hipersonične projektile teško pratiti i presresti zbog njihove kombinacija brzine, mogućnosti manevriranja i visine.

Cirkon ima maksimalni domet od oko 1000 km i trebao bi biti sastavni dio opreme brodova i podmornica ruske flote.

Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu postići brzinu do 27 Macha te mijenjati smjer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u prosincu 2019.

Rusija također radi na razvoju oružja koje bi bilo upotrebljivo u svemiru.

Nedavno je priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbjesnilo Zapad koji ju je optužio da je ugrozila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) prouzročivši veliku količinu svemirskog otpada.

Tagovi: Vladimir Putin, hipersonični projektili
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE