GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine

Putin proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine
ESKALACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2022 / 14:51
Autor: SEEbiz

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas proglasio izvanredno stanje u četiri okupirane regije Ukrajine, čiju aneksiju je nedavno proglasila Moskva.

U televizijskom obraćanju članovima svog Vijeća sigurnosti, Putin je također naložio vladi da uspostavi posebno koordinacijsko vijeće pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina koje će raditi s ruskim regijama na jačanju ratnih napora Moskve u Ukrajini, prenosi Reuters.

Ovi potezi, gotovo osam mjeseci rata, označili su posljednju Putinovu eskalaciju u borbi protiv niza velikih poraza od strane ukrajinskih snaga od početka rujna.

Došli su istog dana kada su dužnosnici koje je Rusija postavila u Hersonu, jednoj od četiri okupirane regije, rekli civilima da napuste neka područja što je prije moguće u iščekivanju neposrednog ukrajinskog napada.

“U tom smislu, dopustite mi da vas podsjetim da je u Narodnoj Republici Donjeck, Narodnoj Republici Lugansk, kao i u regijama Herson i Zaporižja, prije pripajanja Rusiji bilo na snazi vojno stanje”, rekao je Putin tijekom televizijskog obraćanja.

“Sada moramo formalizirati ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva”, rekao je.

“Stoga sam potpisao dekret o uvođenju izvanrednog stanja u ova četiri subjekta Ruske Federacije, pa će on odmah biti upućen Vijeću federacije”, rekao je Putin, prenosi CNN.

Putin je rekao da će mjere koje je naredio povećati stabilnost gospodarstva, industrije i proizvodnje u potporu onome što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom. “Radimo na rješavanju vrlo složenih, velikih zadataka kako bismo osigurali pouzdanu budućnost za Rusiju, budućnost našeg naroda”, rekao je.

Osim toga, Putin je u srijedu izdao i dekret kojim se ograničava kretanje u osam regija koje graniče s Ukrajinom, ali i iz njih.

Mjere se odnose na južne regije Krasnodar, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koje su sve u blizini Ukrajine, te teritorije Krima i Sevastopolja, koje je Rusija 2014. godine anektirala od Ukrajine.

Tagovi: Vladimir Putin, Ukrajina, rusija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE