GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ruska mornarica uskoro dobiva najrazornije projektile

Putin: Ruska mornarica uskoro dobiva najrazornije projektile
RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2022 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
SANKT PETERBURG – Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je potpisao novu mornaričku doktrinu u kojoj je SAD određen kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora.

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratki govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon koje je prozvao jedinstvenima u svijetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kojeg agresora.

Nedugo prije govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane „velika pomorska sila“ koja će djelovati u cijelom svijetu.

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, „strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima“, kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim oceanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini.

Putin tijekom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje „opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja“ u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Ruska obala duga je 37.650 kilometara te se proteže od Japanskog do Bijelog mora, a uključuje i Crno more i Kaspijsko jezero.

Putin je u govoru rekao da će mornarica dobiti Cirkone „u narednim mjesecima“.

„Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem“, dodao je.

„Ključna je sposobnost ruske mornarice. Ona može brzinom munje odgovoriti svima koji se odluče ugroziti naš suverenitet i slobodu“, zaključio je Putin.

Hiperzvučne rakete mogu putovati devet puta brže od brzine zvuka, a Rusija je prošle godine provela testna lansiranja Cirkona s borbenih brodova i podmornica.

U nedjelju na Krimu proruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev priopćio je kako su ukrajinske snage pogodile sjedište ruske crnomorske flote, ozlijedivši petoro ljudi.

Tagovi: Vladimir Putin, ruska mornarica, Rusija, hiperzvučna raketa Cirkon
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE