GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ruska vojska i narod nisu bili na strani pobunjenika

Putin: Ruska vojska i narod nisu bili na strani pobunjenika
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2023 / 13:33
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak pred oko 2500 pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, nacionalne garde i vojnih postrojbi da su se narod i oružane snage zajedno suprotstavili pobunjeničkim plaćenicima u jednodnevnoj pobuni prekinutoj u subotu.

Na skupu, održanom na trgu u kompleksu Kremlja, Putinu se pridružio i ministar obrane Sergej Šojgu, čiju su smjenu plaćenici Wagnerove skupine tražili tijekom svoje pobune i marša prema Moskvi.

Putin je zatražio minutu šutnje u znak počasti ruskim vojnim pilotima koji su poginuli tijekom pobune.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) objavila je u utorak da je odustala od optužnice protiv plaćeničke skupine Wagner zbog kratkotrajne oružane pobune tijekom vikenda.

Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su "sudionici prestali s djelima izravno usmjerenim na počinjenje zločina".

Kremlj je rekao da se borce koji su sudjelovali u pobuni neće kazneno goniti i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza.

RIA je također objavila, citirajući ministarstvo obrane, da Wagner priprema predaju teškog naoružanja ministarstvu.


Borci skupine Wagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.


Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.


Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "osigurati pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Kremlj je u utorak priopćio da se ne slaže s onim što je nazvao mišljenjem "pseudostručnjaka" da je oružana pobuna Wagnerovih plaćenika tijekom vikenda uzdrmala položaj predsjednika Vladimira Putina.

Tagovi: Vladimir Putin, Rusija, Wagner, skupina Wagner
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE