GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PUZ: Optužni prijedlozi organizatorima okupljanja protiv covid potvrda

PUZ: Optužni prijedlozi organizatorima okupljanja protiv covid potvrda
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2021 / 17:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačka policija podnijet će optužne prijedloge protiv 42-godišnjakinje i 39-godišnjaka koji su u nekoliko navrata krajem studenoga neprijavljeno organizirali javna okupljanja protiv covid potvrda, priopćila je u četvrtak Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Policija navodi da je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdila kako je 42-godišnjakinja organizirala javna okupljanja 21., 22., 24., 25. i 29. studenoga na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama bez da je to sukladno Zakonu o javnom okupljanju prijavila nadležnoj policijskoj upravi i bez da je poduzela mjere osiguranja javnog reda i mira.

Zbog toga su mirna okupljanja i javni prosvjed održani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada, odnosno 20 metara od objekta u kojem je smješten Ustavni sud.

Policija ističe da je tijekom okupljanja došlo do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa koronavirusa.

Stoga su policajci 42-godišnjakinji uručili obavijest da će protiv nje biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja Zakona o javnom okupljanju.

Okupljanje u znak podrške Franciskoviću

Policija također sumnja da je 32-godišnjak 4. prosinca ispred zgrade zagrebačkog Županijskog suda organizirao i vodio javno okupljanje protiv covid potvrda i iskazivanja podrške Marku Franciškoviću koji je, zajedno s još sedam osoba, uhićen prošlog petka zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam.

To okupljanje, dodaje policija, osumnjičeni 32-godišnjak nije prijavio nadležnoj PU zagrebačkoj pa mu je uručena obavijest da će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja Zakona o javnom okupljanju.

Policija pojašnjava da se u svim slučajevima, kada se utvrdi sumnja da je na takvim okupljanjima konkretan počinitelj ili više njih prekršio neke od odredbi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ili drugih prekršaja iz nadležnosti policije, podnose odgovarajući akti za sankcioniranje prekršaja sukladno Prekršajnom zakonu.

U slučajevima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti podnose se kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima. sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

Tagovi: prosvjed protiv covid potvrda, Marko Francisković
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE