GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raab: Rusija i Kina potrebni za umjeren utjecaj na talibane

Raab: Rusija i Kina potrebni za umjeren utjecaj na talibane
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi se obratiti Rusiji i Kini kako bi izvršili "umjeren utjecaj" na talibane, unatoč nepovjerenju između tih vlada, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Morat ćemo dovesti zemlje s potencijalno umjerenim utjecajem poput Rusije i Kine, koliko god to bilo neugodno", kazao je Raab za The Sunday Telegraph.

Talibani su prošlog vikenda preuzeli vlast od vlade koju podržava SAD, poslavši tako tisuće ljudi u bijeg te potencijalno najavljujući povratak strogoj i autokratskoj vladavini militanata od prije dva desetljeća.

Britanija i Kina nedavno su se sukobile oko različitih pitanja, uključujući Hong Kong i navodna kršenja ljudskih prava protiv kineske ujgurske etničke skupine.

Odnosi između Londona i Moskve također su produbljeni, još od trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala sovjetskim živčanim agensom Novichok.

Odnosi između Britanije i Rusije dodatno su se pogoršali nakon što je novinaru BBC-a, koji je radio u Moskvi, rečeno da napusti zemlju.

Britanske snage evakuirale su 3821 osobu iz Kabula od 13. kolovoza, prema navodima britanskog Ministarstva obrane, uključujući i 1323 osobe koje su stigle u Veliku Britaniju.

To uključuje osoblje veleposlanstva, britanske državljane i one koji ispunjavaju uvjete u okviru programa preseljenja i pomoći ARAP.

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je u subotu da je "napuštanje" Afganistana "tragično, opasno i nepotrebno", dodavši da to nije u ničijem interesu.

Bivši premijer, koji je poslao britanske trupe u Afganistan 2001. godine, rekao je da je odluka o povlačenju vođena "ne velikom strategijom, već politikom".

Blair je dodao da je Britanija trebala ozbiljno razmisliti nakon, kako je opisao, "malo ili nimalo konzultacija" SAD-a u odluci o povlačenju iz Afganistana.

"Mi (Britanija) u opasnosti smo od ispadanja u drugu podjelu globalnih sila. Možda nam to ne smeta, ali odluku bismo trebali donijeti barem promišljeno", kazao je Blair.

Tagovi: Dominic Raab, Velika Britanija,talibani, Afganistan, Rusija, Kina
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE