GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Računajte na nas: Balašević i Alič imaju pravo na tužbu

Računajte na nas: Balašević i Alič imaju pravo na tužbu
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 16:14
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Đorđe Balašević kao autor originala i Vanja Alič kao autor aranžmana i „Zaklonišče prepeva“ (slovenački bend) kao vlasnik srodnih izvođačkih prava imaju pravo na tužbu protiv čoveka koji je napravio video u kojem je korišćena pesma „Računajte na nas“.

Ako se ne zna ko je to napravio, tužiće onoga ko je to širio, dakle gospodina koji je to stavio na Tviter, pa neka onda on u postupku objasni kako i gde je dobio taj rad. Tako bi recimo bilo u Ljubljani – kaže za Danas stručnjak za medijsko pravo Jaka Rapanšek zamoljen da rastumači kakva prava imaju autori čiji se radovi koriste za političku promociju ili bilo koju drugu svrhu, čak i onda kada oni koji te uradke šire tvrde da nisu naručioci i da nemaju pojma ko ih je napravio.

Podsetimo, reč je o reklamnom spotu SPS – a koji je napravio anonimni autor i koji je dospeo u žižu medijske pažnje, izazvao burne reakcije… Sva pitanja, zbunjenost, primedbe, pa i sablazan koju je podstakao ovaj uradak, kojim je javnost bila prvo obmanjena verujući da se njime oficijelno promoviše SPS, kao i pitanje da li je moguće da neko tek tako može da koristi pesmu Đorđa Balaševića „Računajte na nas“, utihnuli su pred superiornim objašnjenjem Branka Ružića, potpredsednika SPS-a.

– Drago mi je da se podigla tolika pompa u vezi sa jednim amaterski urađenim spotom nekog anonimnog autora, očigledno, punog entuzijazma. Meni lično se sviđa ta posvećenost, ali zbog javnosti je važno da se zna da taj spot nema bilo kakve veze u obligacionom smislu sa Socijalističkom partijom Srbije, pa samim tim SPS nije u statusu naručioca izrade predmetnog spota – objasnio je Ružić za Danas, kao da je pravnik, a ne politikolog.

Nikakav zakon nije prekršen jer iza spota prosto ne stoji SPS. Što znači da ova ili ma koja druga partija kad god poželi može koliko sutra da učini nešto slično. Da li je baš tako?

Recimo, Vanja Alič, frontmen slovenačkog benda „Zaklonišče prepeva“ čiji su aranžman i izvedba „Računajte na nas“ korišćeni u spotu koji je Ružić objavio na Tviteru, nije srećan zbog toga i kako kaže za Danas nikad to ne bi dozvolio, da ga je neko pitao.

– Ja jesam socijalista, a SPS je daleko od toga. Oni su sjeb..a stranka Srbije. Slobodan Milošević je bio vožd, koji je odgovoran za smrt hiljade stanovnika na području bivše Jugoslavije, što je neoprostivo. A sledbenici Miloševića su oni koju podupiru smrt i razaranje, zato nikad ne bih dao dozvolu da upotrebljavaju za predizbornu kampanju meni jako dragu pesmu, koju je Balašević napisao kao himnu generacije – kaže Vanja Alič.

Stručnjak za medijsko pravo iz Ljubljane Jaka Rapanšek izričit je u tome da ne želi da se njegova izjava na bilo koji način stavlja u kontekst ovdašnje politike, nego da celu situaciju isključivo komentariše kao pravnik.

– Da je bilo koja politička stranka u pitanju isto bih odgovorio. Dakle, prava Vanje Aliča iz „Zaklonišča prepeva“ su bez ikakve dvojbe prekršena autorska prava iako je Đorđe Balašević autor originalne pjesme. Autor aranžmana koji je upotrebljen u spotu je Vanja Alič, a prema slovenačkom autorskom pravu, a siguran sam da je takvo i srpsko – aranžman je autorski rad. To znači da su prekršena autorska prava Vanje Aliča, ali još više – prekršena su i njegova izvođačka prava jer je upotrebljen snimak koju oni kao bend „Zaklonišče prepeva“ imaju u Sloveniji – ističe Rapanšek koji smatra da bi ova situacija svakako mogla da bude predmet sudskog razmatranja. – Nema nikakve dvojbe da bi ovde takva stvar odmah otišla na sud – izričit je Rapanšek.

Čak i ako SPS nije naručilac spota, kako tvrdi Ružić, i ako se ne zna ko je taj spot napravio, njegovo širenje u medijima, pogotovo od visokog političkog zvaničnika partije povlači odgovornost.

– Ovde se postavljaju važna pitanja ko je naručio i ko je napravio taj spot. Gospodin iz SPS-a kaže kako je sve to nezvanično, kako stranka nema ništa s time. Čak i ako se ne može dokazati da su oni bili naručitelji spota, ako je neko iz te stranke postavio taj spot na svoj Tviter nalog on širi tu video informaciju za koju je znao da nema autorskih prava – skreće pažnju Rapanšek.

On podseća da je uobičajeno da neko ko je član stranke ukoliko dobije neki video pre nego ga stavi na društvene mreže proveri da li je taj spot njegova stranka naručila i da li za njega ima autorska prava.

– Gospodin je dobio video, zna ili ne zna ko ga je napravio. Ako je član stranke i ako to stavi na Tviter prvo što bi trebalo da pita je – da li smo mi to naručili i da li imamo autorska prava. Ako to nije uradio i ako to gledamo iz logičke perspektive jednog suda, taj sud bi pitao ko je autor ovog videa jer se verovatno to zna, kao i ko ga je naručio – kaže Rapanšek ali skreće pažnju da ne želi da ulazi u politiku i da „samo špekulira“ jer nema o svemu dovoljno informacija.

Ono u šta je siguran je da su ključni delovi pravne strane to da Đorđe Balašević, Vanja Alič i „Zaklonišče prepeva“ imaju mogućnost da tuže autora videa sudu u Srbiji jer je do tog protivpravnog rada došlo na teritoriji naše zemlje.

– Prvo bi se pitalo ko je autor toga, a to bi se pitao gospodin koji je taj spot stavio na Tviter jer su indicije da je osoba koja je član stranke, a video je o toj stranci, na neki način povezana sa autorom spota. Ja ne tvrdim da je to istina ali za to postoje indicije tako da bi se tužbom išlo prvo protiv gospodina koji je postavio spot ako se ne nađe autor. To je pravna osnova, a kako bi to dalje išlo po sudovima stvarno ne znam jer bi za to morao imati mnogo više informacija. Ali, da je bilo gde uzeta pesma Balaševića ili Vanje Aliča, i da nije politički kontekst, isto bi to bio protivpravni rad. Tako nešto se apsolutno ne radi bez ugovora – zaključuje Jaka Repanšek.

Tagovi: Đorđe Balašević, Vanja Alič, Jaka Rapanšek, Slobodan Milošević, Branko Ružić, Ivica Dačić, Socijalistička partija Srbije, Računajte na nas, Zaklonišče prepeva
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE