GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven

Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 21:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.

Zamjenik predsjednika stranke Mario Radić rekao je za večerašnji središnji HTV-ov Dnevnik kako DP neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu niti će ikoga ucjenjivati. Pritom nije otkrio kojoj su opciji u ovom trenutku bliži.

Poručio je i da će DP sigurno ostati jedinstven, ali da ne može jamčiti za dva koalicijska od 14 zastupnika.

Razgovor s Radićem vodio se prije nego što je bila poznata odluka Ustavnog suda, koji je danas rekao da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara nove vlade ni premijer, čak i ako sada podnese ostavku.

- Ostat ćemo principijelni, dosljedni, imat ćemo svoj pregovarački tim, imat ćemo svoj okvir za pregovore, rekao je Mario Radić, dodajući da će o okviru odlučiti predsjedništvo stranke.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje kome su u ovom trenutku bliži.

Mogu li se trzavice s HDZ-om nadvladati u postizbornom procesu?

- Mi ćemo postaviti svoja načela, ići ćemo pregovarati, za svaki tango je potrebno dvoje. Vidjet ćemo tko će prihvatiti naša načela i to je to. Mi nećemo učestvovati u vlasti pod svaku cijenu niti ćemo mi nekoga ucjenjivati, poručio je Radić.

- Ne može se od nas očekivati da mi pogazimo sva svoja načela i riječi koje smo napravili. Mi ćemo ostati dosljedni u nekim stvarima ispod kojih ne možemo ići, dodao je.

Osvrćući se na poziv Mosta DP-u za anti-HDZ vladu, Radić je rekao da se suzdržava da se ne počne smijati. Rekao je da su u DP-u prije tri mjeseca bili predmet ismijavanja, da su Most pozivali na okupljanje, ali da im je tad "sve smetalo" i da su "svaki put bili neki najnoviji uvjeti". Ponovio je kako će imati pregovarački tim i programski okvir.

Na pitanje je li im to načelno prihvatljiva opcija, Radić je, spominjući Nikolu Grmoju iz Mosta i Sandru Benčić iz Možemo!, rekao kako se radi o "lutanjima" i "wannabe razmišljanjima" te da u ovom trenutku ne zna, budu li postavljali pregovarački tim, s kim uopće trebaju razgovarati.

Upitan je i o navodnim razmimoilaženjima između njega i šefa stranke Ivana Penave, odnosno navodima da je dio zastupnika skloniji Zoranu Milanoviću, a dio Andreju Plenkoviću, te hoće li DP ostati jedinstven.

- Domovinski pokret će sigurno ostati jedinstven, evo, to vam ja jamčim u tom dijelu, poručio je Radić.

Dodao je kako razmimoilaženja nema niti ih je bilo te kako misli da su to više potencirali mediji.

- Mi ćemo pokazati da smo mi čvrsti, jedinstveni i dosljedni, rekao je.

DP-ova koalicija osvojila je 14 saborskih mandata. Na pitanje misli li da će svih 14 zastupnika ostati jedinstveno, Radić je istaknuo kako je DP-ovih 12 zastupnika, dok su ostala dva koalicijska.

- Vi ne možete jamčiti za svog susjeda, ali možete jamčiti za svoju kuću, rekao je.

Radi se o Mislavu Kolakušiću (Pravo i pravda) i nezavisnom Željku Lackoviću.

Radić je rekao i da je izlaznost na izborima bila velika, iako bi htio da je i veća, te da je hrvatski narod pokazao da želi jače sudjelovati u demokraciji.

Na pitanje koliko je realno da se izbori ponove izbori odgovorio je da ne zna i da to neće biti do njih, poručujući da će postaviti svoje okvire, ali da nikoga neće ucjenjivati niti od svega raditi trakavicu ni predstavu.

Upitan u kojem roku je moguća odluka, je li to tjedan, mjesec ili dva mjeseca, Radić je rekao kako misli da će biti puno brži, ali da ne ovisi sve o njima.

Tagovi: radić, grmoja, benčić
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE