GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radman: Ovo je test solidarnosti, a ona nije visoko na listi prioriteta kapitalizma

Radman: Ovo je test solidarnosti, a ona nije visoko na listi prioriteta kapitalizma
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 23:21
Autor: SEEbiz / N1 info
SPLIT - Hrvatsko-francuski genetičar i molekularni biolog Miroslav Radman u Dnevniku N1 televizije komentirao je razvoj koronavirusa i koje su opcije za sprječavanje širenja virusa.

Na početku razgovora, Radman je kazao kako je sretan što je sada u Hrvatskoj, a ne u Francuskoj, SAD-u ili Engleskoj.

"I moje bi kolege, kada bi mogle, došle ovdje iz zapadnih zemalja. Hrvatska se nalazi u jako privilegiranom položaju, među zemljama gdje za sada ipak koronavirusa ima najmanje. Trebamo odati priznanje timu ove vlade, jer sigurno je zahvaljujući njihovim odlukama došlo do ovako malog širenja virusa", rekao je Radman za N1 televiziju.

Dodao je da je pitanje je li moralno prisiliti narod da radi nešto što je za njih dobro, a to neće.

"Delikatno je i optimistično predviđati što će se narednih tjedana događati, no treba paziti da kada se sve krene vraćati u normalu ne upadnemo u eksponencijalni bunar, odnosno da se bolest vrati.

Treba raditi u realnom vremenu, teško je bilo što predviđati. I mladi mogu oboljeti, to nije matematika", rekao je Radman, te dodao da ne možemo sada eksportirati našu sudbinu nekome koga smatramo pametnijim, nego da moramo upotrijebiti svoj um, jer se radi o nama.

Kazao je kako postoji nekoliko nivoa na kojima se virus može blokirati, ali da je cilj spriječiti i da se posljedice virusa uspješno riješe.

"Cjepivo sprječava ulaz virusa u organizam, time možemo spriječiti da se virus ne veze za receptor u stanici.

Ako bi nekom molekulom spriječili da dođe do kontakta između virusa i membrane stanice, on bi se kretao u krvi i ne bi ništa radio. Virus bi bio impotentan jer ne može ništa raditi ako nije u stanici. On se ne bi razmnožavao.

U krvi ljudi koji su preboljeli koronavirus ima efikasne aktivnosti u plazmi, a ona se može koristiti u cilju pomoći onima koji su oboljeli. Time bi se priječilo da inficira stanicu, ali bi virus slobodno kolao kroz krv", rekao je Radman.

Dodao je kako smatra da je ovo test za dosadašnju kulturu biznisa i profita.

"Sada ćemo vidjeti koliko je društvo solidarno, koliko je individiua spremna dati svoje slobode da bi se pružio otpor ovakvom munjevitom razvoju virusa kakav smo sada vidjeli. Ovo je test solidarnosti, a to nije na listi prioriteta kapitalizma", rekao je Miroslav Radman.

Foto: Getty Images

Tagovi: Miroslav Radman, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
JASNA PORUKA
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
SUBOTICA - Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u ponedjeljak u Subotici da je interes Hrvatske pridruživanje Srbije Europskoj uniji, te da će on nastojati oživjeti "stagnirajuće" odnose dvije države.
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
TVRDNJE
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
RIM - Talijanski zdravstveni djelatnici slažu se kako je virus znatno oslabio u odnosu na početak širenja zaraze i primjećuju kako su i simptomi bolesti postali puno blaži.
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
OCJENE
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
ŽENEVA - Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
PLAMEN SE ŠIRI
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
WASHINGTON - "Morate biti dominantni ili ćete izgledati poput gomile budala, morate uhićivati i suditi ljudima", rekao je Trump guvernerima tokom telefonskog sastanka koji je predsjednik SAD obavio iz bunkera.
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
NAJAVE
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je nositelje lista u svim izbornim jedinicima, ali i najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE