GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici ne žele plaćati porez u dvije države

Radnici ne žele plaćati porez u dvije države
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 10:01
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - U općini Cestici u Varaždinskoj županiji potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) i austrijskog sindikata Vidaflex koji bi mogao pomoći stotinama hrvatskih radnika u inozemstvu, piše u utorak Večernji list.

Ugovor između dva sindikata stupio je na snagu 1. kolovoza, a jedna je od pogodnosti da će nuditi savjete i pravnu podršku u pitanjima dvostrukog oporezivanja u Hrvatskoj.

Vidaflex je austrijski sindikat koji jedini zastupa prava obrtnika i samozaposlenih, a djeluje unutar saveza austrijskih sindikata. Po riječima glavnog tajnika Vidaflexa Christopha Lipinskog, trenutačno imaju oko 1000 aktivnih članova iz Hrvatske, prvenstveno žena koje rade kao njegovateljice. Dodaje da se radnici iz Hrvatske u Austriji susreću s nizom problema i poteškoća zbog slabe informiranosti o svojim pravima i obvezama, a nerijetko su i dvostruko oporezovani.

HSRM je osnovan prije mjesec dana i zasad ima stotinjak članova, uglavnom iz Varaždinske županije. Iz te je županije i najveći broj slučajeva dvostrukog oporezivanja mještana iz općina Vinica, Cestica, Donja Voća, Petrijanec i Sračinec.

"Jedan od ključnih zadataka HSRM-a je uklanjanje tog nepravednog tereta, po međunarodnim ugovorima nedopustivog dvostrukog oporezivanja hrvatskih radnika migranata", ističe predsjednik sindikata Franjo Lazar.

Oba sindikata, i HSRM i Vidaflex, svaki u svojoj državi, radit će na rješavanju problema. Aktivno će se uključivati u inicijativu donošenja pravnih propisa i zakona.

HSRM je ovih dana dobio prvu pravnu bitku u korist svoga člana. Porezna uprava Varaždin usvojila je njegovu žalbu na porezno rješenje koje je uložio službeni odvjetnik sindikata Željko Kaselj.

"Prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pravo na oporezivanje određenog dohotka pripada jednoj državi, bilo državi izvora dohotka, bilo državi rezidentnosti primatelja ili vlasnika. Katkad su, međutim, obje države ovlaštene oporezivati, ali se pravo pojedine zemlje ograničava na točno određen postotak poreza. Zemlja rezidentnosti obično izbjegava dvostruko oporezivanje izuzimanjem dohotka na koji je plaćen porez u inozemstvu od oporezivog dohotka ili odobravanjem odbitka od poreza za porez plaćen u drugoj državi", pojašnjava Lazar.

Zakon se, tvrde u sindikatu, u poreznim upravama različito tumači od jedne do druge jedinice lokalne ili područne samouprave. Najviše žalbi radnika imaju u Varaždinskoj županiji, no dolaze i iz Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije, piše Večernji list.

Tagovi: Hrvatski sindikat, radnici migranti, porez, HSRM, Vidaflex, hrvatski radnici, inozemstvo
PROČITAJ I OVO
U bolnice bez covid potvrde neće moći niti pacijenti
BOLNICE
U bolnice bez covid potvrde neće moći niti pacijenti
ZAGREB - Tjedan dana ostalo je do obaveznih covid-potvrda za ulaz u bolnice. Osim zdravstvenih radnika i zaposlenih u drugim djelatnostima u krugu bolnica, obaveznu covid potvrdu da su preboljeli koronu ili se cijepili ili imaju negativan test morat će i imati i svi pacijenti, osim hitnih slučajeva.
Hrvatska liječnička komora traži razrješenje Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade
ZAHTJEVI
Hrvatska liječnička komora traži razrješenje Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora krajem srpnja zatražila je od predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, da razriješi prof.dr.sc. Gordana Lauca, molekularnog biologa, s mjesta člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske.
Umro borac za poljoprivrednike Antun Laslo
IN MEMORIAM
Umro borac za poljoprivrednike Antun Laslo
ZAGREB - Borac za interese poljoprivrednika i seljaka Antun Laslo umro je u petak u 71. godini, izvijestila je putem Facebooka njegova obitelj i prijatelji.
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
NEIZVJESNO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
BERLIN - Njemačka se nakon dugo vremena ponovno nalazi pred izborima čiji je ishod potpuno neizvjestan: u nedjelju se očekuje tijesna borba za prvo mjesto između kršćanskih demokrata i socijaldemokrata, a potom i još neizvjesnije formiranje vladajuće koalicije nakon izbora.
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
STRAHOVANJA
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
BRUXELLES - Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE