GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radovanović: Hrvatska granica s razlogom zatvorena za građane Srbije

Radovanović: Hrvatska granica s razlogom zatvorena za građane Srbije
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 19:42
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković je objavio listu zemalja iz kojih građani mogu slobodno ući u Hrvatsku i rekao da se zemlja “otvara za turizam”.

U Hrvatsku će moći slobodno da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke, a ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da će građani tih zemalja ulaziti “slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke”.

“Sudeći prema spisku zemalja sa kojima Hrvatska otvara granice, čini se da se zaista vode epidemiološkim razlozima, a ne politikom”, ocenio je za Nova.rs epidemiolog dr Zoran Radovanović.

“To su zemlje koje zaista imaju ‘sličnu epidemiološku situaciju’ kao i Hrvatska, koja je vrh epidemije zabeležila 31. marta, dve nedelje pre Srbije, i koja u poslednje vreme beleži jednocifren broj novozaraženih dnevno, dok se u našoj zemlji potvrđeni slučajevi zaraze i dalje broje u desetinama. Kod nas su aktivna i žarišta, kojih u Hrvatskoj nema”, objašnjava dr Radovanović razloge zbog kojih smatra da Hrvatska sa razlogom treba da bude oprezna kada je reč o otvaranju granica za naše građane.

Odluka Hrvatske, inače, došla je dva dana pošto je Crna Gora izostavila naše građane sa spiska za ulazak na njenu teritoriju. Interesantno je da je Hrvatska izostavila Crnu Goru, a da su obe zemlje otvorile granice za građane Slovenije, Austrije, Nemačke i Mađarske.

Crna Gora je, međutim, objavila jasan epidemiološki kriterijum za otvaranje granica, koji je precizirao pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Podgorici Senad Begić, rekavši da je odluka da se granice Crne Gore otvore samo za pojedine države “doneta zbog zaštite zdravlja”.

“Odluka se ne odnosi ni na jednu državu posebno, samo na one zemlje gde je stopa obolelih manja od 25 na 100 hiljada stanovnika. Znamo da se situacija na terenu brzo menja i zbog toga je oprez veliki”, rekao je Begić za Televiziju Vijesti.

Taj pokazatelj za Srbiju juče je iznosio 75 obolelih na 100.000 stanovnika.

Zato smo doktora Radovanovića zamolili da razjasni zašto u Srbiji ima relativno malo izlečenih u odnosu na broj zaraženih.

Podsetimo da je, recimo, 1. maja u Srbiji bilo 7.286 aktivnih slučajeva (9.205 ukupno zaraženih i 1.379 izlečenih), dok je 24 dana kasnije bilo 5.273 aktivnih slučajeva (11.193 ukupno zaraženih, a 5.290 izlečenih).

“Radi se o tome da mnogi čekaju na drugi negativni test, što je preduslov da se smatraju izlečenima. Između prvog i drugog testa treba da prođe dve nedelje, a nekima je jedan od ta dva testa možda bio pozitivan pa onda opet mora da čeka. Uglavnom, radi se o statističkoj ‘sivoj zoni’, gde su pacijenti uglavnom dobro, ali čekaju na formalnu potvrdu da su izlečeni”, objasnio je dr Radovanović za Nova.rs.

Broj izlečenih, inače, važan je zato što se broj aktivnih slučajeva izračunava kao razlika između ukupnog broja zaraženih od početka epidemije i broja izlečenih.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika na kraju se izražava preko broja aktivnih slučajeva, a više izlečenih znači da će ta brojka biti niža.

Tagovi: otvaranje granica, granica Hrvatske i Srbije, Zoran Radovanović, Andrej Plenković, Senad Begić, Institut za javno zdravlje
PROČITAJ I OVO
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE