GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rajko Ostojić SDP-ov potpredsjednik Sabora

Rajko Ostojić SDP-ov potpredsjednik Sabora
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 20:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Saborski Klub zastupnika SDP-a u utorak je za potpredsjednika Sabora izabrao iz svoje kvote izabrao Rajka Ostojića, o čemu će nakon konstituiranja odlučivati Sabor, dok će Klub do daljnjega voditi predsjednik iz prošlog parlamentarnog saziva Arsen Bauk.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić trebao bi u desetom sazivu obnašati dužnost potpredsjednika Sabora, a oko te nominacije na sjednici je, kako se neslužbeno moglo čuti, zaiskrilo između njega i njegova prethodnika na tom mjestu Siniše Hajdaša Dončića.

Na potpredsjednička mjesta u Klubu izabrani su Sabina Glasovac, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, glavni tajnik stranke Nikša Vukas te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

SDP-u je u oporbenom dogovoru oko raspodjela dužnosti u saborskim odborima pripalo osam predsjedničkih mjesta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odboru za turizam, Odboru za pravosuđe, Odboru za europske poslove, Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, Odboru za obranu, Odboru za predstavke i pritužbe, Odboru za međuparlamentarnu suradnju te saborskom Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

SDP-ovci su, međutim, odlučivali samo o predsjedniku Odbora za europske poslove jer je taj među osam odbora koje će Sabor najprije birati zbog rasprave o izvješću premijera sa sjednica Europskog vijeća koja se očekuje nakon izbora nove Vlade.

Oko izbora predsjednika tog odbora na Klubu je došlo do prijepora jer ga je prema prijedlogu v.d. predsjednika Zlatka Komadine trebao voditi predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, s čime se nije slagao dio Kluba. Uslijedila je stanka u kojoj su nezadovoljni tim prijedlogom prikupili trećinu potpisa da se za predsjednika predloži Domagoj Hajduković. On je u konačnici i izabran, a Fabijanić se sam povukao, a za ‘utjehu’ će, neslužbeno se čuje, predsjedati Odborom za međuparlamentarnu suradnju. Vukasu bi navodno trebao pripasti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

O predsjednicima ostalih odbora Klub će odlučivati idućih dana

SDP ima i deset potpredsjedničkih mjesta u radnim tijelima Sabora.

Bauk ostaje predsjednik Kluba do izbora novog čelništva stranke, a bude li za predsjednika SDP-a izabran Peđa Grbin, koji je za sada jedini najavio kandidaturu, izvjesno je da bi ga on zamijenio na toj dužnosti. Naime, Grbinov je stav da predsjednik oporbene stranke ujedno treba biti i predsjednik zastupničkog Kluba.

U izjavi novinarima u stanci sjednice Bauk je rekao da će SDP-ovci, sukladno dosadašnjoj parlamentarnoj praksi i međustranačkom dogovoru, glasati za sve prijedloge ostalih stranaka. S obzirom na to da su iz platforme Možemo najavili da neće podržati čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru za potpredsjednika Sabora, Bauk je rekoa da će SDP glasati ‘za’ njega, kao i sve ostale prijedloge, a oni koji s tim budu imali problem, neće se uključiti u glasanje.

Dodao je i da s Mostom pregovaraju da u SDP-ovu kvotu ‘vrate’ Odbor za ravnopravnost spolova, a u zamjenu im daju neki iz svoje kvote, ali i da su u pregovorima ocijenili da je za Zakon o pobačuju važniji matični Odbor za zdravstvo i da im je to bio prioritet. HDZ će imati većinu u svakom odboru, mjesto čelnika odbora nije presudno, ali simbolički ipak nešto znači pa ćemo u pregovorima pokušati zamijeniti se za taj odbor, naglasio je, odbivši otkriti detalje pregovora dok još traju.

Siniša Hajdaš Dončić je večeras na facebooku objavio da je završio klub zastupnika, te kako je zahvalio kolegama na prijedlozima i odlučio da neće prihvatiti bilo kakvu funkciju u klubu.

"Ostajem narodni zastupnik zahvaljujući preferencijalnim glasovima pajdaša i pajdašica. Tako ću i dalje. Žeton nikada pa ni onda", poručio je Hajdaš Dončić.

Tagovi: Rajko Ostojić, SDP, Arsen Bauk, Peđa Grbin, Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Nikša Vukas, Siniša Hajdaš Dončić, Mišel Jakšić
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE