GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ravnateljica Sv. Duha lani upozorena o tijelima na podu

Ravnateljica Sv. Duha lani upozorena o tijelima na podu
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 20:41
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Ravnateljica KB-a Sveti Duh Ana-Marija Šimundić obratila se javnosti povodom mrtvih tijela koja su pronađena na podu mrtvačnice.

Šimundić je dala izvanredni otkaz pročelniku Zavoda za patologiju i citologiju, Fabijanu Kneževiću te pomoćniku glavnog obducenta, Ivanu Merzaku nakon što je Index objavio snimku prije tri tjedna na kojoj se vide mrtva tijela na podu patologije.

U obrazloženju otkaza se navodi "nepoštivanje Pravilnika koje se evidentno povremeno događalo".

Danas su mediji objavili sadržaj dopisa koji je šef patologije poslao šefici KB-a Sv. Duh lani u srpnju. U dopisu je stajalo sljedeće:

HITNO rješavanje problema u mrtvačnici i obdukcijskoj sali Zavoda za patologiju i citologiju decidirano piše: Zbog činjenice da tri tijela pokojnika nitko nije preuzeo, događa se da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike, pogotovo nakon vikenda, te novopridošla mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, što nije u skladu s etičkim i epidemiološko-higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama.

"Još ljetos sam primila dopis o problemima na patologiji i odmah sam sazvala sastanak. Razgovarali smo o svim problemima koji su me zabrinuli. U tom trenutku u mrtvačnici nije bilo tijela pokojnika na podu i sve je izgledalo kao da se ništa neprihvatljivo i neobično događa u našoj mrtvačnici. Razgovarali smo kao tim i pokušali naći rješenje za probleme koji su moji djelatnici imali. Odmah sam naložila da se riješi pitanje klimatizacije što je i učinjeno, kao i da riješi odvoz bioptičkog materijala."

"Naša mrtvačnica je mala, ima samo 12 rashladnih uređaja i nije u nju moguće smjestiti dodatne rashladne uređaje. Došli smo do zaključka da je jedino dugoročno rješenje proširenje mrtvačnice, adaptacija i nabava novih bokseva. Odmah nakon tog sastanka izradili smo idejno rješenje nove mrtvačnice, zatražili nabavu i idejno rješenje uputili prema Gradu Zagrebu i zatražili financijska sredstva za taj projekt. Grad je to podržao, odobrio sredstva, uvrstio u plan nabave i u tijeku je projektiranje adaptacije i uskoro kad to završi, ići će i nabava radova."

"Šef patologije mi je rekao da je bilo problema s kapacitetom mrtvačnice i da su nekad tijela stavljana na kolica"
"Od tada, od srpnja, očekivala sam i zahtijevala od šefa patologije da me izvijesti ako ikada do konačne adaptacije, situacija bude takva da kapacitet naše mrtvačnice ne bude dovoljan. Nikada od tada do sporne snimke koja se pojavila u medijima krajem travnja nikada nisam bila izvještena od šefa patologije da imamo problem i da se pokojnici smještaju na pod.

Šef patologije me, kad se snimka pojavila u medijima, izvijestio da u travnju nije bilo tijela na podu. Kad sam ga pitala je li se to ikada događalo u mom mandatu i ako jest, zašto me nije obavijestio, a on mi je rekao da se povremeno događalo da u rashladnim uređajima nije bilo dovoljno mjesta, a tada su preostali pokojnici smješteni zamotani u plahu na transportna kolica u mrtvačnici."

Novinari je pitaju o dopisu šefa patologije. "U dopisu je stajalo da imamo problemom kapacitetom, klimama i odlaganjem bioptičkog materijala. Došla sam, utvrdila da pokojnika nema na podu i shvatila da moram pristupiti rješavanju problema što sam i učinila. Krenuli smo u adaptaciju. Moje razumijevanje nije bilo da taj čas imamo akutni problem u što sam se i sama uvjerila."

"Bilo mi je strašno da ja saznajem za probleme koji traju mjesecima tek u srpnju. Čim sam saznala, odmah sam pristupila rješavanju problema. Ja sam ravnateljica bolnice koja ima 1600 zaposlenika, imamo preko 20 klinika, zavoda, različitih službi... Ne može taj sustav funkcionirati tako da ja u neposrednom kontaktu sa svim segmentima djelatnosti budem upućena. Odgovorni za svoje službe moraju odgovorno raditi svoj posao. Ako naiđu na problem, odgovornost je na njima da me o tome obavijeste, a moja je da ja odmah reagiram."

Tagovi: Ana Marija Šimundić, KB Sveti duh
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE