GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan priliv doznaka u Srbiju

Rekordan priliv doznaka u Srbiju
DOZNAKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 16:54
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Priliv doznaka u Srbiju za deset meseci 2023. iznosio je oko 4,3 milijarde evra, što je dva odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, piše Forbes Srbija.

U 2022. priliv po osnovu doznaka u Srbiju iznosio je rekordnih oko pet milijardi evra, a u 2021. prema podacima Narodne banke Srbije, malo više od 3,6 milijardi evra.

U centralnoj banci su naveli da je posle pandemije korona virusa intenziviran rast priliva doznaka, a na to su uticali i brojni drugi faktori.

“Nakon pandemije, kada je bilo ograničeno kretanje stanovništva u zemljama u kojima živi pretežni deo naše dijaspore, od 2022. je intenziviran rast priliva doznaka, a blaži rast je nastavljen i u 2023. godini. Takođe, na povećanje priliva doznaka su uticali i drugi faktori. Prvo, doznake inače imaju kontraciklični karakter, što znači da u periodima kriza, povećane globalne neizvesnosti i geopolitičkih tenzija najčešće dolazi i do njihovog rasta”, rekli su za Forbes Srbija u NBS.

Istakli su da praktično ljudi koji žive u inostranstvu, u takvim okolnostima više pomažu svoje članove porodica i prijatelje koji žive u Srbiji.

“Drugo, rast inflacije u 2022. u većini zemalja doveo je do toga da su svi ključni makroekonomski pokazatelji, pa tako i doznake, nominalno povećani. Na kraju, na intenzivan rast doznaka u 2022. uticao je i povećan broj državljana drugih zemalja koji zasnivaju svoje boravište u Srbiji”, rekli su u NBS.

Iznos doznaka u 2023. koji je gotovo identičan onom iz 2022. godine realno je manji, smatra Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. On ističe da je na to najviše uticala inflacija.

“To je realno manje novca zbog inflacije, jer i evro i dolar znatno manje vrede nego što su vredeli pre godinu, dve ili tri godine. Prva stvar koja se primeti jeste to da je kod nas vrednost deviza generalno potcenjena. Zatim, taj novac koji dolazi u Srbiju prilično ima manju vrednost i značaj nego 2020. godine, pre talasa inflacije”, rekao je Rajić za Forb Srbija.

Prema njegovim rečima, doznake popunjavaju nedostatke u bruto domaćem proizvodu, i donekle smanjuju spoljnotrgovinski deficit.

Rajić smatra da će se, nažalost, na duži rok prihodi od doznaka smanjiti.

“Mlađe generacije koje odlaze iz zemlje najčešće su jedino dete ili eventualno imaju sestru ili brata. Oni novac šalju roditeljima koji su ostali u Srbiji. Kada njih ne bude bilo, neće imati kome da šalju novac. Tek ćemo narednih godina osetiti pad priliva doznaka zbog smanjenog prirodnog priraštaja i velikih migracija u inostranstvo. Nažalost, odlaze nam najproduktivniji i intelektualno najsposobnji mladi ljudi”, ocenio je Rajić.

Prema ranijim navodima NBS, najveći iznosi po osnovu doznaka dolazili su iz Nemačke, zatim Švajcarske, SAD, Austrije, Francuske.

Tagovi: doznake, srbija, nbs, narodna banka srbije
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE