GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika
ULJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 11:14
Autor: SEEbiz
SPLIT - Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu CEMEX-ovih tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Ubrano je nešto više od 7 tona maslina od kojih je dobiveno više od 1.100 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar. Riječ je o rekordnoj proizvodnji, koju je do ove držala berba iz 2019. godine.

Zadrugarima su u berbi pomogli članovi braniteljskih udruga i to Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, Udruge hrvatskih ratnih veterana Kaštela te Udruge hrvatskih branitelja Sv. Kajo. Ruku pomoći, kao i svake godine, pružili su i zaposlenici CEMEX-a, učenici i učitelji dviju solinskih Eko škola s kojima CEMEX surađuje, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića, zatim učenici i nastavnici Ekonomske i upravne škole te Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita te ostali volonteri.

„Ove godine smo već osvojili dvije zlatne medalje za kvalitetu ulja na Noćnjaku, a nadamo se da će se i ovo novo ulje okititi priznanjima. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u berbi i osigurali nove litre našeg jedinstvenog ekološkog maslinovog ulja“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2008. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

„Ovaj naš projekt prepoznat je unutar CEMEX-a kao jedan od najkvalitetnijih jer uvezuje okolišnu odgovornost i društveno poduzetništvo, stvarajući primjer jako dobre prakse koju mogu slijediti i drugi poslovni subjekti“, dodala je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja CEMEX-a Hrvatska.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na maslinarsko – uljarskim manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Tagovi: cemex, cemexovi maslinici, maslinovo ulje
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE