GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Restart najbliži relativnoj pobjedi na izborima, ali SDP će teško sastaviti vladu

Restart najbliži relativnoj pobjedi na izborima, ali SDP će teško sastaviti vladu
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 22:42
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Restart koalicija predvođena SDP-om - prema prvom velikom istraživanju HRejting po svim izbornim jedinicama, koje je za HRT radila agencija Promocija plus na 6000 ispitanika u razdoblju od 14. do 22. lipnja, s pogreškom uzorka od četiri posto - bila bi relativni pobjednik izbora s osvojenih 60 mandata, dok bi HDZ bio drugi s osvojena 54 mandata.

Domovinski pokret Miroslava Škore u anketnom istraživanju treći je izbor ispitanika i dobiva 18 mandata, Most pet, lijevo-zelena koalicija na platformi Možemo dva, a Živi zid jedan mandat.

Riječ je o zbrojenim sigurnim mandatima i rubnim mandatima koje bi prema istraživanju osvojile ove opcije pa se tako dođe do 140 mandata u Saboru, bez dijaspore koja nosi tri mandata i bez osam mandata nacionalnih manjina.

Ako gledamo samo sigurne mandate, odnosno one na koje ne utječe pogreška istraživanja od četiri posto, i tu je SDP-ova koalicija u blagoj prednosti pred HDZ-om te osvaja 52 mandata, dok HDZ ima jedan sigurni mandat manje. Domovinski pokret ima 17 fiksnih mandata, a Most tri. Koalicija ljevice okupljena na platformi Možemo ima jedan sigurni mandat, kao i Živi zid preko nezavisnog načelnika Primoštena Stipe Petrine u IX. izbornoj jedinici, piše Jutarnji list.

Treba, jasno, napomenuti da je anketa tek prikaz raspoloženja birača u trenutku istraživanja, da je rađena na samom početku službene kampanje, a i sama pogreška je velika, tako da postoji 15 rubnih mandata za koje se bori čak 35 lista.

Ako uzmemo u obzir ovu anketu, dijasporu te manjine, jasno je da će obje velike opcije teško složiti većinu. Ako Restart ostvari ovakav rezultat i bude relativni pobjednik sa 60 mandata, za većinu im nedostaje čak 16 ruku. Ako svi manjinci stanu uz njih, ako ih podrže i Možemo i Stipe Petrina, i dalje im nedostaje pet ruku za većinu. U tom bi slučaju trebali ili koalirati s Mostom, što odbijaju, ili pristati na manjinsku Vladu u kojoj bi ih Most podržao, ili se nadati da će neke od rubnih mandata ipak osvojiti koalicija stranaka centra, Čačićevi Reformisti ili HNS, ili, pak, da će dodatne mandate osvojiti Možemo.

U ovom trenutku se SDP-ova Vlada, barem kad je ova anketa u pitanju, čini kao nemoguća misija.

S druge strane, prema ovom istraživanju izglednija je većina koju bi sastavili HDZ i Domovinski pokret. Kada bi HDZ osvojio 54 mandata, a Miroslav Škoro 18, to je ukupno 72 mandata. Pretpostavka je da će HDZ u dijaspori dobiti barem dva mandata te da bi jedan mogao dobiti nezavisni Željko Glasnović kojeg je podržao Škoro. To znači da bi HDZ u tom slučaju mogao računati na ukupno 75 mandata, samo jedan do većine, koji HDZ-u nikad nije bio problem pronaći. Sigurno bi se mogao naći među nacionalnim manjinama.

Iako neki od njih sigurno ne bi ulazili u koaliciju sa Škorom, a tu prvenstveno mislimo na SDSS sa svoje tri ruke i Furija Radina s jednim mandatom, ostali pripadnici nacionalnih manjina (četiri ruke) mogli bi podržati takvu desnu Vladu i većinu od 79 zastupnika. Ne treba odbaciti ni mogućnost da samo neki koji sada idu na Škorinoj listi podrže HDZ-ovu većinu, a da drugi, kojima HDZ na čelu s Plenkovićem nikako nije prihvatljiv ili s kojima HDZ nikako ne bi htio dijeliti vlast, ostanu u oporbi.

Kada gledamo ukupno cijelo istraživanje po izbornim jedinicama, i tu je Restart u prednosti te pobjeđuje u pet izbornih jedinica, i to u I., II., III., VI. i VIII. HDZ dobiva četiri izborne jedinice, i to IV., V., IX. i X., dok je u VII. izbornoj jedinici Restart u postotnoj prednosti, ali prema broju mandata su izjednačeni s HDZ-om. HDZ dobiva i dijasporu, barem dva mandata, dok se tamo SDP već tradicionalno niti ne natječe. Domovinski pokret prolazi u gotovo svim izbornim jedinicama, osim u III. i VIII., dok u dijaspori vjerojatno može računati na jedan mandat. Most sigurno prolazi u VI., IX. i X. izbornoj jedinici, a rubni mandati mogli bi im pripasti u I. i II. jedinici. Možemo ima sigurni mandat u I. izbornoj jedinici, a jedan rubni u VII.

Po svim jedinicama, SDP u I. osvaja pet sigurnih mandata, HDZ četiri, Škoro dva, a Možemo jedan. Rubna dva mandata mogla bi pripasti SDP-u i Mostu.

Restart osvaja šest sigurnih mandata u II. jedinici, HDZ pet, a Škoro dva. Za jedan rubni mandat bore se Restart, HDZ, Most i Bandić, a Most je najbliži tom mandatu. U III. jedinici SDP-ova koalicija ima osam fiksnih mandata, a HDZ četiri. Za dva rubna mandata najveću šansu imaju Restart i Škoro. U IV. jedinici HDZ osvaja šest mandata, Škoro četiri, a SDP tri. Jedan rubni mandat najbliži je HDZ-u. U V. jedinici HDZ dobiva sedam, Restart tri i Škoro tri fiksna mandata. SDP je najbliži osvajanju četvrtog mandata. U VI. jedinici Restart ima pet sigurnih mandata, HDZ četiri, Domovinski pokret dva, a Most jedan.

Dva rubna mandata mogli bi dobiti SDP i HDZ. U VII. jedinici SDP-ova koalicija je u vodstvu, ali i oni i HDZ osvajaju pet mandata, Škoro je na dva mandata, a dva rubna mandata mogli bi osvojiti SDP i Možemo. U VIII. izbornoj jedinici Restart koalicija ima devet sigurnih mandata dok je HDZ na tri. Ostala dva rubna mandata mogli bi osvojiti Restart koalicija i HDZ. U IX. izbornoj jedinici HDZ osvaja sedam mandata, SDP-ova koalicija tri, a jedan mandat osvajaju i Domovinski pokret, Most te Stipe Petrina na listi Živog zida. SDP bi mogao osvojiti rubni, četvrti mandat. U X. izbornoj jedinici HDZ osvaja šest fiksnih mandata, SDP pet, a jedan imaju Domovinski pokret i Most. HDZ je tu najbliži cilju da osvoji i jedan rubni mandat.

Tagovi: Restart koalicija, SDP, HDZ, Domovinski pokret, Miroslav Škoro, Možemo!, Most nezavisnih lista, Stipe Petrina
PROČITAJ I OVO
Zagreb: U srijedu Dan žalosti u povodu Bandićeve smrti
DAN ŽALOSTI
Zagreb: U srijedu Dan žalosti u povodu Bandićeve smrti
ZAGREB - Zagrebačke vlasti proglasile su za srijedu, 3. ožujka, Dan žalosti na području Grada Zagreba u povodu smrti gradonačelnika Milana Bandića.
Odgođeno Vidoševićevo iznošenje obrane u aferi Remorker
ODGODA
Odgođeno Vidoševićevo iznošenje obrane u aferi Remorker
ZAGREB - Zbog bolesti članice sudskog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak je odgođeno ročište na kojoj je svoju obranu u slučaju Remorker trebao iznijeti bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.
Kon: Policijski čas, inače ćemo pući kao zvečka
SLIKOVITO
Kon: Policijski čas, inače ćemo pući kao zvečka
BEOGRAD - Porastom broja zaraženih ugrožena je i vakcinacija, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
U splitskom zatvoru 56 pozitivnih na koronu; osuđeni general JNA Borislav Đukić završio u bolnici
KORONAVIRUS
U splitskom zatvoru 56 pozitivnih na koronu; osuđeni general JNA Borislav Đukić završio u bolnici
SPLIT - General JNA Borislav Đukić, nedavno nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog rušenja brane Peruća 1993. godine, prebačen je jučer iz splitskog zatvora u KBC Split zbog koronavirusa.
AstraZenecom će cijepiti i starije od 65 i u Francuskoj
CIJEPLJENJE
AstraZenecom će cijepiti i starije od 65 i u Francuskoj
PARIZ - Francuzi stariji od 65 godina s postojećim zdravstvenim problemima mogu primiti cjepivo AstraZenece, objavio je jučer francuski ministar zdravstva. Ova odluka predstavlja preokret u odnosu na raniji stav Francuske da ovo cjepivo mogu dobiti samo osobe mlađe od 65 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE