GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reuters: Ukrajinske snage nisu dorasle Rusiji u ljudstvu, opremi i iskustvu

Reuters: Ukrajinske snage nisu dorasle Rusiji u ljudstvu, opremi i iskustvu
ODNOS SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 21:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Ukrajinske snage na tri se strane bore protiv ruske vojske koja je bolja, veća, bolje opremljena i iskusnija u borbi zbog nedavnog sudjelovanja u građanskom ratu u Siriji, ocjenjue se u analizi agencije Reuters.

Ukrajinski gradovi su u četvrtak raketirani, a iz Ukrajine su izvijestili da kolone vojnika ulaze u Ukrajinu preko granica s Rusijom i Bjelorusijom i obala Crnog i Azovskog mora.

Ruski cilj još uvijek je nejasan, ali jasno je da je glavna meta bio glavni grad Kijev. Predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je njegova namjera „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“.

„Zapovjedništvo ruske vojske željet će brzo napredovati kako bi izolirali i preuzeli Kijev, a sve sa ciljem sprječavanja formiranja upovezane ukrajinske obrane i, ako je moguće, remećenja kretanja ukrajinskih pričuva“, kazao je Ben Barry, viši stručnjak za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS).

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da su ruske snage zauzele aerodrom Hostomel sjeverozapadno od Kijeva. Barry kaže da će im to omogućiti da zračnim putem osiguraju dodatnu opremu ,poput lakih oklopnih vozila, koja će im omogućiti još jači napad.

Rusko napredovanje na obali Azovskog mora i blizu Harkiva na sjeveroistoku sugerira na moguć pokušaj da okruže ukrajinske snage na istoku zemlje, dodao je.

Iz SAD-a procjenjuju da je Rusija u večeri uoči invazije imala uz više od 150,000 vojnika okupljenih na granici i još desetke tisuća separatističkih boraca unutar otcjepljenjih regija u istočnoj Ukrajini.

Po IISS-ovom izvješću Military Balance objavljenom prošlog tjedna Ukrajina ima ukupno 196,600 vojnika

Ukrajinske snage visoko su motivirane za obranu zemlje, a nedavno su opremljene i turskim dronovima i protutenkovskim raketama iz Britanije i SAD-a. Stručnjaci kažu kako su, unatoč tome, i dalje jako ranjive, pogotovo na zračne i raketne napade. Ukrajinska mornarica ruskoj crnomorskoj floti može se suprotstaviti samo jednim velikim ratnim brodom i s desetak patrolnih brodica.

Mobilno protiv statičnog

Ukrajinsko iskustvo iz osam godina borbe protiv separatističkih snaga na istoku uglavnom se temelji na statičnom rovovskom ratovanju nalik onome iz Prvog svjetskog rata.

Ruske snage su u Siriji tijekom intervencije na strani predsjednika Bašara al-Asada pokazale da su sposobne za brzo kretanje preko velikih udaljenosti, sastavljanje plutajućih mostova za prelaženje rijeka i sinkroniziranje napada na tlu sa zračnim napadima i napadima dronovima.

Po riječima sirijske opozicije, ruske zračne snage izvele su na desetke tisuća zračnih napada koji su rezultirali tisućama civilnih žrtava. U Siriji je boravilo više desetaka tisuća ruskih vojnih službenika, a časnici i dočasnici kopnenih, zračnih i snag za specijalne operacije (Spetsnaz) slano je u misije u Siriji, kazao je Barry.

Ruski vojnici su s Asadovim saveznicima iz libanonskog Hezbolaha stekli opsežno iskustvo u urbanom ratovanju koje bi se moglo pokazati vrijednim ako uslijede bitke za velike ukrajinske gradove.

Analitičari Janesa, pružatelja obrambenih obavještajnih informacija, rekli su da je Rusija tijekom intervencije u Siriji testirala novu i moderniziranu zračnu, kopnenu i morsku opremu, među kojima i borbene zrakoplove nove generacije Su-57 i krstareće rakete Kalibr.

"Kako bi prevldale nad Rusijom ukrajinske snage će morati pokazati visoke taktičke standarde, biti vrlo hrabre i odlučne i imati plan bolji od ruskog“, kazao je Barry.

"Jedna od prednosti Ukrajinaca je što se bore za svoju zemlju na svom teritoriju. Još jedna prednost je što se velik broj civila dobrovoljno prijavio za borbu s naoružanim snagama što bi moglo otežati ruske napade na urbana područja“.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, ukrajinska vojska, Kijev, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE