GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači imaju simptome trovanja

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači imaju simptome trovanja
TROVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 19:32
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imaju simptome trovanja nakon što su se susreli u Kijevu ranije ovog mjeseca, piše The Wall Street Journal.

WSJ se za ovu informaciju poziva na izvore bliske oboljelima. Informaciju o trovanju je nekoliko sati nakon objave potvrdio i Abramovičev glasnogovornik, prenosi BBC.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji uključuju crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, prenosi WSJ.

Priču o simptomima trovanja kod više osoba potvrđuje i Bellingcat, nizozemsko udruženje istraživačkih novinara koje se specijaliziralo za factchecking.

"Bellingcat može potvrditi da su tri člana izaslanstva koji su sudjelovali na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći s 3. na 4. ožujka 2022. doživjela simptome u skladu s trovanjem kemijskim oružjem. Jedna od žrtava je ruski poduzetnik Roman Abramovič", napisali su.

Kako piše WSJ, za trovanje se krivi tvrdolinijaše iz Moskve koji su željeli minirati mirovne pregovore.

Abramovič i ukrajinski pregovarači se oporavljaju i životi im nisu ugroženi.

Osoba bliska Abramovichu rekla je da nije jasno tko je bio meta, a zapadni stručnjaci koji su istraživali incident rekli su da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani kemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskog zračenja .

Roman Abramovič, već se spominjalo, sudjelovao je na mirovnim pregovorima kao posrednik između zaraćenih strana. Navodno je osobno odnio poruku koju je Zelenskij uputio Putinu.

Abramovič je, kao i većina oligarha, završio pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kako je objavljeno prije pet dana, zamolio je predsjednika Joea Bidena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču jer bi se mogao pokazati kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom, pisao je Wall Street Journal.

Kao rezultat toga Bijela kuća uvjerila je ministarstvo financija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom.

Isti izvori navode da se Biden konzultirao sa Zelenskim o nizu sankcija, uključujući i onima u vezi s Abramovičem.

Tagovi: Roman Abramovič, Ukrajina, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE