GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roubini: Treći svjetski rat je već počeo

Roubini: Treći svjetski rat je već počeo
DR. DOOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2022 / 20:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nouriel Roubini, jedan od najpoznatijih ekonomista današnjice, u opsežnom intervju njemačkom tjedniku Spiegel govorio je o deset megaprijetnji koje ugrožavaju našu budućnost.

Roubini je predvidio financijsku krizu 2008. godine, a zbog pesimističnih predviđanja stekao je nadimak "dr. Doom", no on bi više volio da ga zovu dr. Realist.

Pojasnio je da su prijetnje o kojima je pisao u novoj knjizi stvarne.

- Šezdesete i sedamdesete godine proveo sam u Italiji. Tada nije bilo zabrinutosti zbog nuklearnih prijetnji, nitko nije spominjao klimatske promjene i globalnu pandemiju. Nije bilo govora o tome da će roboti preuzeti naše poslove, živjeli smo u stabilnim demokracijama, čak i ako nisu bile savršene. Javni dug nije bio visok, nismo imali prestaru populaciju. To je svijet u kojemu sam odrastao. Danas moram brinuti o svemu tome, pojasnio je Roubini, piše Jutarnji list.

Ispričao je kako je nedavno u Washingtonu na sastanku MMF-a ekonomski povjesničar Niall Ferguson komentirao kako bismo imali sreće da nas pogodi kriza poput one iz 70-tih, a da ne bude rata kao 40-tih. Na istom sastanku su savjetnici za nacionalnu sigurnost izrazili zabrinuti zbog uplitanja NATO-a u rat između Rusije i Ukrajine.

- Upravo sam jutros pročitao kako Bidenova administracija očekuje da Kina uskoro napadne Tajvan. Iskreno rečeno, Treći svjetski rat zapravo je već počeo, svakako u Ukrajini i u internetskom prostoru, tvrdi Roubini.

U razgovoru za Spiegel iznio je stav da bi se političari trebali prvo pobrinuti za rat u Ukrajini, a tek potom rješavati krizu u Iranu, Izraelu ili Kini. Istodobno bi morali razmišljati o inflaciji i recesiji, odnosno stagflaciji.

- Eurozona je već u recesiji i mislim da će biti dugačka i ružna. U Velikoj Britaniji je još gore, ustvrdio je.

Govoreći o pandemiji, spomenuo je kako je situacija pod kontrolom, ali da bi se uskoro mogle pojaviti nove varijante covida-19. Kaže da su klimatske promjene "usporena katastrofa koja se ubrzava". Za svaku od 10 prijetnji koje opisuje u svojoj knjizi, kako je rekao, može iznijeti deset primjera koji se događaju u ovom trenutku, ne u dalekoj budućnosti.

Potom je na nekoliko primjera govorio o prijetnji koja se tiče klimatskih promjena.

- Ljetos je vladala suša u svim dijelovima svijeta, pa tako i u SAD-u. U blizini Las Vegasa suša je bila tolika da su tijela mafijaša iz 50-tih pronađena u isušenim jezerima. U Kaliforniji farmeri prodaju svoja prava na vodu jer im je to profitabilnije nego da nešto uzgajaju. Na Floridi više ne možete osigurati kuću na obali. Polovica Amerikanaca morat će se preseliti na Srednji zapad ili u Kanadu. To je znanost, a ne nagađanja, rekao je.

Druga prijetnja koju u svojoj knjizi Nouriel Roubini opisuje tiče se odnosa SAD-a i Europe. Tvrdi da bi Amerika na Europu mogla izvršiti pritisak s ciljem da ograniči gospodarske odnose s Kinom jer ne želi ugroziti američku vojnu nazočnost na kontinentu. Tvrdi da se takav scenarij već odigrava.

- SAD je donio nove propise kojima se zabranjuje izvoz poluvodiča kineskim tvrtkama za umjetnu inteligenciju (AI), vojnu upotrebu ili kvantno računarstvo. Europljani žele nastaviti poslovanje sa SAD-om i Kinom, ali to neće biti moguće zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Trgovina, financije, tehnologija, internet: sve će se podijeliti na dva dijela, ustvrdio je.

Tagovi: Nouriel Roubini, Treći svjetski rat, recesija, eurozona, Joe Biden, rat u Ukrajini, američka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE