GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj: Pročistačem do tehnološke vode kojom će se zalijevati zelene površine

Rovinj: Pročistačem do tehnološke vode kojom će se zalijevati zelene površine
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 14:04
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi do kraja ove godine je u probnom radu. Izuzetan projekt, jedini takav u Istri, nije napravljen ni brzo niti jeftino. Investicija je, naime, vrijedna 17,8 milijuna eura

Ovog ljeta u Rovinju se u more više neće izlijevati neobrađene otpadne vode. Turističku sezonu grad će doečkati s novim pročistačem. Zahvaljujući postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi koji je od 1. prosinca lani pa do kraja ove godine u probnom radu, sva se kanalizacijska voda prerađuje, a rezultat su mulj koji se suši i zbrinjava na posebnu lokaciju, kruti otpad i posve pročišćena tehnološka voda koja se koristi za zalijevanje zelenih površina.

Izuzetan projekt, jedini takav u Istri, nije napravljen ni brzo niti jeftino. Započet još 2006. godine, realiziran je zahvaljujući europskim novcima, manjim dijelom sredstvima iz državnog proračuna te s deset posto sredstava investitora,  Odvodnje Rovinj d.o.o. Investicija je vrijedna 17,8 milijuna eura. Pojedinačno je to najveća investicija u Rovinju zadnjih godina. Uključujući cijelu kanalizacijsku mrežu na području grada, riječ je o ulaganju od 34,3 milijuna eura. Ogroman je to novac uložen za čist okoliš.

- Grad Rovinj cilja na viši stupanj kvalitete u turizmu, što smo zadnjih godina postigli zahvaljujući ulaganjima privatnog sektora, kaže gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Glas Istre posjetio je ovu tvornicu za preradu otpadne vode kakvu bi rado imao svaki grad, ne samo u Istri. Premda okoliš zgrada još nije uređen, postrojenje funkcionira i izvođač, zajednica ponuditelja CID SRL i Atzwanger Spa iz Italije, uhodava ga u rad. Kroz postrojenje su nas proveli direktor Odvodnje Ognjen Pulić sa suradnicima te gradonačelnik Marko Paliaga koji je kao bivši direktor ovog komunalnog poduzeća uključen u projekt od prvog dana.

Pulić nam je pokazao prvu od šest zgrada u koju dolazi sva otpadna voda iz cijelog grada. Na početku procesa mehanički se kroz sito izdvajaju sve krute tvari veće od dva centimetara, koje odlaze u kontejner i taj se otpad zbrinjavaju prema propisima. Zatim se u kompaktnom predtretmanu koji čine fina rešetka - sito od 6 milimetara i aerirani pjeskolov - mastolov - izdvajaju još sitnije krute tvari te odvija separacija pijeska i masti.

Voda potom prolazi kroz mikrosita zbog zaštita membranske filtracije od mogućeg začepljenja, odnosno mehaničkih oštećenja. Veličina otvora na mikrositima je 1,5 milimetara. Iz kanalizacije se izdvaja i pijesak koji je moguće upotrijebiti u građevinarstvu. Posebno se iz uređaja isisava zrak i prostora pročišćava zrak da se ne bi širili neugodni mirisi.

Pokazuje nam "egalizaciju" otpadne vode koja se kontrolirano prenosi na biološku preradu u bazene. Trenutno radi samo jedna od tri linije, a s povećanjem broja stanovnika u ljetnim mjesecima otvorit će se i druge dvije linije, drugi bazeni.

Pokazuje nam osam metara duboke bazene s vodom iz koje se u anaerobnim uvjetima biološki uklanja fosfor, zatim biološki oslobađa dušik u aerobnoj zoni sa pred-denitirifikacijom kako bi voda bila primjerena za zalijevanje i slično korištenje u skladu sa službenim parametrima. U slučaju da se fosfor ne može biološki dovoljno izdvojiti, dodaje se željezov klorid. To je jedini kemijski proces koji se koristi. Nakon mjerenja parametara, voda je usmjerena na membrane nalik na konope koje još jednom mehanički pročišćavaju vodu. Čista voda se crpi u bazene od 100, 350 i 550 kubika. Koristi se za sam uređaj, za čišćenje svake rešetke, za pranje specijalnih vozila Odvodnje, za održavanje kanalizacije, za zalijevanje zelenih površina u gradu.

Tagovi: Rovinj, otpadne vode, pročistač, Odvodnja Rovinj d.o.o., Marko Paliaga
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE