GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi treći po broju imigranata, zatraže azil, a onda bježe avionima

Rusi treći po broju imigranata, zatraže azil, a onda bježe avionima
MIGRANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od početka 2023. pa do 17. prosinca ove godine na granice Hrvatske stiglo je 8456 Rusa i 11.119 Turaka. Time su državljani tih dviju zemalja zauzeli treće, odnosno drugo mjesto po broju imigranata, odmah nakon Afganistanaca, piše Večernji list.

Rusi redom dolaze uredno, na granični prijelaz, zatraže azil i odu dalje. No njihov dolazak kao migranata izravna je posljedica viznog režima u susjednim državama, Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje za te zemlje, što je u neskladu s viznom politikom EU, ne traže vize, a teško je zasad očekivati da će ih i uvesti jer nema političke volje.

Također, rezultat je to nevoljkosti tamošnjih vlasti da na druge načine kontroliraju tijek migracija, preciznije dolazaka imigranata u njihove zemlje kao turista s urednim dokumentima, najčešće letovima iz Bjelorusije i Turske, da bi onda oni, preko Hrvatske, dalje krenuli u EU.

Jedno od rješenja je i potpisivanje Statusnog sporazuma BiH s Europskom komisijom o dolasku Frontexa u tu državu, koje bi se, nakon velike politizacije u BiH, ipak – prema najnovijim informacijama, trebalo uskoro dogoditi, što će itekako promijeniti stanje na terenu.

Zemlje iz kojih u Hrvatsku dolaze imigranti se mijenjaju, no zadnjih godina isprofilirale su se dvije nacije: Rusi i Turci, čiji je broj stabilan iz mjesec u mjesec. Ruski državljani, a ovdje treba reći da se ne radi etnička profilacija pa je tek iz imena jasno da većinu čine etnički Čečeni i Dagestanci, s relativno malo etničkih Rusa, imaju poseban modus kad je riječ o pokušaju i dolasku u EU, pri čemu im je prva točka ulaska Hrvatska.

Oni redom dolaze kao redovni putnici, turisti, zrakoplovima u BiH ili Srbiju, iz Bjelorusije ili Turske. Potom se s urednim dokumentima javljaju na službene granične prijelaze. Policija provodi kontrolu dokumenata i dosad nije bilo naznaka da ne bi bili originalni ili izdani u okupiranim područjima.

Tagovi: RUSI, RUSIJA, ČEČENIJA, DAGESTAN
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE