GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija i Ukrajina se u UN-u međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska

Rusija i Ukrajina se u UN-u međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 23:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u četvrtak je optužio Ukrajinu u UN-ovu Vijeću sigurnosti da ne primjenjuje ugovor iz Minska potpisan 2015., na što mu je ukrajinski veleposlanik pri UN-u uzvratio istom mjerom.

"Ne dajte se zavarati" tim "nepotrebnim nagađanjima", rekao je Sergej Veršinjin u vezi s izjavama u kojima Zapad upozorava Rusiju da ne napadne Ukrajinu.

Glavninu svog istupa posvetio je ugovoru iz Minska koji je trebao uspostaviti mir na separatističkom istoku Ukrajine.

Rusija ne sudjeluje u sukobu ukrajinske vlade i separatista na istoku, istaknuo je ruski ministar, čitajući točke ugovora.

"Nema drugog rješenja doli primjenjivati dokument", rekao je, izrazivši žaljenje zbog toga što ukrajinske vlasti nisu uspostavile dijalog sa separatistima, kao što se predviđa u dokumentu.

Ruski dužnosnik je odmjerenim tonom govorio o "strahotama" počinjenim na istoku Ukrajine, ali nije upotrijebio izraze ratni zločin i genocid, koje je Moskva nedavno spomenula.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicija odgovorio je na kraju sjednice da je Rusija ta koja ne primjenjuje ugovor iz Minska.

"Rusko priznanje neovisnosti Donbasa" na istoku Ukrajine, što predlože Duma, "znači njegovo povlačenje iz ugovora iz Minska", upozorio je Kislicija, izrazivši žaljenje zbog toga što Moskva i dalje odbija sastanak na vrhu s ukrajinskim predsjednikom radi smirivanja krize.

Ukrajina "traži dokaze" o ruskom vojnom povlačenju u blizini svoje granice, istaknuo je još, osudivši ruske "lažne optužbe" o "genocidu" počinjenom na istoku zemlje.

Rusija i Ukrajina se godinama međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska koji je potpisan uz posredovanje Francuske i Njemačke, a sada je u zastoju.

U zajedničkoj izjavi na kraju sjednice Vijeća, Francuska, Njemačka, Irska, Estonija, Albanija, Norveška i EU zatražili su "punu primjenu" ugovora iz Minska, "počevši bezuvjetnim poštovanjem primirja".

Te su zemlje još jednom upozorile Rusiju na "teške posljedice" eventualne invazije na Ukrajinu.

Godišnje zasjedanje Vijeća sigurnosti, pod ruskim predsjedanjem, bilo je odavno planirano. Sjedinjene Države i Velika Britanija odlučile su u zadnji čas da će sudjelovati na razini ministara, zbog sadašnje krize između Zapada i Rusije u vezi s Ukrajinom.

Tagovi: Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi, sporazum iz Minska, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE