GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija nudi vojnu pomoć Lukašenku

Rusija nudi vojnu pomoć Lukašenku
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2020 / 14:46
Autor: SEEbiz / H
MINSK - Rusija je u nedjelju ponudila vojnu pomoć Bjelorusiji čiji je čelnik Aleksander Lukašenko odbacio zahtjeve Zapada za ponavljanjem predsjedničkih izbora i optužio NATO da gomila snage na zapadnoj granici zemlje.

Bjelorusiju već tjedan dana potresaju ulični prosvjedi nakon što su demonstranti optužili Lukašenka da je ukrao izbore održane prišle nedjelje, što on odbacije.

Lukašenko je ranije razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je bjeloruskom čelniku obećao da je Moskva, bude li potrebno, spremna pomoći mu vojno u skladu s paktom o kolektivnoj sigurnosti, priopćio je Kremlj.

Jake snage sigurnosti raspoređene su na ulicama Minska nakon što su se Lukašenkove pristaše okupile prvi put od izbora, na istome mjestu gdje se kasnije u nedjelju očekuje protuprosvjed kritičara predsjednika koji je na vlasti 26 godina.

Lukašenko (65) je rekao da su tenkovi i zrakoplovi NATO-a raspoređeni na 15 minuta od bjeloruske granice i da susjedne zemlje traže da se izbori ponove, štoon uporno odbija.

Ustvrdio je da ga strane vlade pokušavaju svrgnuti i podsjetio na Putinovo obećanje da će mu u slučaju potrebe vojno pomoći.

"Snage NATO-a su na našim vratima. Litva, Latvija, Poljska i naša bratska Ukrajina naređuju nam nove izbore", rekao je Lukašenko., dodajući da će Bjelorusija "umrijeti kao država" ako bude novih izbora.

"Nikad vas nisam i nikad vas neu izdati", naglasio je Lukašenko u emotivnom govoru.

Njegovi sljedbenici nove državne zastave i izvikuju "Za Bjelorusiju", "Za Batku", što je Lukašenkov nadimak, dok sa zvučnika odjekuju partiotske pjesme.

Na skupu je nekoliko tisuća ljudi. Oporbeni mediji prenose da je Lukašenko, nekoć upravitelj državne farme, autobusima dovezao ljude iz drugih dijelova zemlje koji su prisiljeni sudjelovati na skupu podrške.

Svetlana Tihanovskaja, Lukašenkova suparnica na izborima, pozvala je na veliki "Marš za slobodu" u 11 sati po lokalnom vremenu.

Kao i raniji prosvjedi, očekuje se da će kulminirati na Trgu nezavisnosti pred zgradom vlade, na istom mejstu gdje se održava skup Lukašenkovih pristaša.

Rusija, koja je s Lukašenkom u turbulentnim odnosima, pozorno motri što se događa u Bjelorusiji kroz koju prolaze strateški plinovodi za transport ruskih energenata na Zapad i koju Moskva doživljava kao tampon zonu s NATO-om.

Europska unija razmatra uvođenje sankcija kao odgovor na nasilni obračun s demonstrantima.

Tagovi: Rusija, Bjelorusija, Aleksandar Lukašenko
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE