GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija postavila iznenađujuć zahtjev SAD-u u pregovorima o razmjeni zatvorenika

Rusija postavila iznenađujuć zahtjev SAD-u u pregovorima o razmjeni zatvorenika
RAZMJENA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2022 / 06:35
Autor: SEEbiz / index.hr
MOSKVA - Dužnosnici ruske vlade zatražili su da se bivši pukovnik iz ruske glavne špijunske službe FSB koji je prošle godine osuđen za ubojstvo u Njemačkoj doda dogovoru u razmjeni zatvorenika sa SAD-om.

Dosad se pregovaralo o tome daSAD zamijeni ozloglašenog trgovca oružjem za dvoje američkih državljana Brittney Griner i Paula Whelana.

Više dobro obaviještenih izvora CNN-u je reklo da su Rusi su ranije ovog mjeseca SAD-u dali svoj zahtjev preko neformalnog kanala koji koristi ruski FSB da osim puštanja Viktora Bouta traže i puštanje Vadima Krasikova. Krasikov je u prosincu osuđen za ubojstvo bivšeg čečenskog borca, Zelimkhana "Tornikea" Khangoshvilija, u berlinskom Kleiner Tiergartenu 2019. i osuđen na doživotni zatvor.

Zahtjev se smatra problematičnim iz nekoliko razloga, rekli su izvori za CNN, a jedan od glavnih je to što je Krasikov u njemačkom zatvoru.

No, s obzirom na to da je Bidenova administracija odlučna da vrati Grinera i Whelana u SAD, američki dužnosnici su se u tišini raspitivali kod Nijemaca o tome jesu li možda voljni uključiti Krasikova u razmjenu zatvorenika.

Razgovori nikada nisu podignuti na najviše razine njemačke vlade i uključivanje Krasikova u potencijalnu razmjenu nije ozbiljno razmatrano, rekao je njemački izvor. No zahtjev za Krasnikovom pokazuje da su se ruski dužnosnici ozbiljno uključili u dogovore.

Iako zahtjev nije upućen službenim kanalima, FSB ima široku nadležnost i ključni je dio ruskog sigurnosnog aparata. Ruski predsjednik Vladimir Putin radio je KGB, što je preteča FSB-a.

Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekla je za CNN da "držanje dvoje nepravedno zatočenih Amerikanaca taocima radi oslobađanja ruskog ubojice u pritvoru treće zemlje nije ozbiljna protuponuda".

Upitan za komentar, dužnosnik State Departmenta rekao je CNN-u: "Kako bismo sačuvali najbolju priliku za uspješan ishod, nećemo javno komentirati bilo kakva nagađanja".

Blinken je u petak razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o predloženoj razmjeni. Rekao je da su imali "iskren i izravan razgovor". "Pritisnuo sam Kremlj da prihvati ozbiljan prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner", dodao je Blinken.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u priopćenju da je Lavrov "snažno sugerirao" Blinkenu da se Sjedinjene Države "trebaju vratiti načinu tihe diplomacije" u vezi s mogućom razmjenom zatvorenika bez "špekulativnog nabacivanja informacijama".

Američki dužnosnici vjeruju da Rusija samo pokušava kupiti vrijeme dajući neozbiljne ponude do završetka suđenja Grineru, piše CNN.

Griner se sudi zbog ulaska u Rusiju u veljači s uljem kanabisa u prtljazi, za koje je rekla da koristi za ublažavanje bolova i da ga je nenamjerno spakirala u torbe. Whelan je 2020. osuđen za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora.

Tagovi: Rusija, razmjena zarobljenika, Viktor Bout, Vadim Krasikov, Viktor Medvedčuk, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE