GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji?

Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji?
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 21:03
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Osim toga, dodaje, ovo je stvar i same Rusije.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira lenta.ru Bocan Harčenka.

Vojni ekspert Julin navodi da nije baš jasno kakve će koristi imati stvaranje vojne baze u Srbiji.

“Činjenica je da se baze nalaze u blizini zona mogućih neprijateljstava. Ali u Srbiji će, teritorijalno, biti potpuno odsečena od Rusije i sa svih strana okružena zemljama EU, a delom i državama NATO. Nije jasno kako je u ovom slučaju moguće koncentrisati snage i obezbediti bazu”, ističe Julin.

Jedini mogući cilj njenog stvaranja, za ovog ruskog vojnog eksperta, jeste “izviđačka misija i nadzor okolnog prostora”, tačnije prikupljanje obaveštajnih podataka.

Dodaje i da bi “Evropska unija mogla da počne da doživljava Srbiju kao verovatan izvor pretnje u slučaju sukoba”, što bi za Beograd imalo ne baš prijatne posledice.

“Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite: ‘Izvinite, Srbija je celovita, pogrešili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku decu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške.’

A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pešadija NATO pakta, da uđe u sukob sa Rusijom”, rekao je Vulin početkom jula poručujući da ulazak u rat nije opcija.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, podseća ruski portal, saopštio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i ne želi da se meša u sukobe Rusije i Zapada te da posebno ne želi da postane “pešadija NATO pakta“.

Tagovi: Rusija, ruska vojna baza, Aleksandar Bocan Harčenko, Aleksandar Vulin
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE