GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija tvrdi: Povlačimo dio postrojbi s granice s Ukrajinom

Rusija tvrdi: Povlačimo dio postrojbi s granice s Ukrajinom
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 11:00
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane, što je potez koji bi mogao smanjiti napetosti između Moskve i Zapada.

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu.

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Ruska tržišta pozitivno su reagirala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim nastojanjima da izvuče sigurnosna jamstva od Zapada.

Reakcija valute na te riječi pokazala je da jedna fraza može biti dovoljna da se rubalj snažno pomakne u oba smjera, rekao je Dmitri Polevoj, voditelj ulaganja pri Locko Invest.

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj zajamče da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Bruxelles za sada to odbijaju.

Njemački kancelar Olaf Sholz doputovao je u utorak u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE