GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija u petak uvodi vojno stanje? To se nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata

Rusija u petak uvodi vojno stanje? To se nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 08:03
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
MOSKVA - Vijeće Ruske Federacije u petak bi trebalo održati izvanredni sastanak što je, kako izvještava The Guardian, izazvalo niz špekulacija u Moskvi da bi u čitavoj Rusiji moglo biti uvedeno tzv. vojno stanje koje državnim vlastima daje ogromne ovlasti, a građanima značajno ograničava slobodu kretanja i govora.

Vojno stanje u Rusiji posljednji je put bilo uvođeno u nekoliko navrata tijekom Drugog svjetskog rata, donosi Jutarnji list.

Guardian citira utjecajnu rusku političku analitičarku Tatjanu Stanovu koja je u srijedu navečer na svojem profilu na Twitteru objavila da bi uvođenje vojnog stanja bilo "logično".

- Uvođenje vojnog stanja vlastima će omogućiti uvođenje vojne cenzure kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne uprave, napisala je Stanova.

Povuče li Kremlj doista taj potez, doći će do automatskog produljenja mandata svim izabranim institucijama i dužnosnicima.

Posljednji put kada je sazvano Vijeće Ruske Federacije, ono je dalo odobrenje predsjedniku Vladimiru Putinu za angažman oružanih snaga u inozemstvu, i to dva dana prije početka invazije na Ukrajinu koja je otpočela 24. veljače.

Službeno, na dnevnom redu izvanredne sjednice sazvane za petak je donošenje paketa antikriznih mjera kao odgovor na zapadne sankcije.

Giardian podsjeća da je do sada diljem Rusije pritvoreno više od 6.500 građana zbog sudjelovanja u antiratnim demonstracijama. Državne su vlasti proteklih dana također povele obračun s ostacima ostatak neovisnih ili oporbenih medija. U utorak je tako ured javnog tužitelja naložio medijskom regulatoru da blokira emitiranje liberalne moskovske radio postaje Eho Moskve i oporbi sklonog televizijskog kanala Dožd TV.

Za petak je sazvana i Duma koja bi trebala raspravljati o prijedlogu novog zakona kojim bi se kažnjavalo "širenje dezinformacija o oružanim smagama Ruske Federacije u vojnim konfliktima". Prekršiteljima bi prijetile zatvorske kazne u trajanju do 15 godina, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Rusija, vojno stanje, cenzura, Vladimir Putin, Tatjana Stanova
PROČITAJ I OVO
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
DOBRODOŠLICA
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
BUDIMPEŠTA - Kineski čelnik Xi Jinping provest će najveći dio svoje petodnevne turneje po Europi ovog tjedna u dvije male zemlje na istočnoj polovici kontinenta, regiji koju je Peking koristio kao uporište za svoje rastuće gospodarske ambicije u Europi.
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
KOALICIJA
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
ZAGREB - U utorak će se održati sastanci koji bi mogli odrediti vodstvo Hrvatske u iduće četiri godine.
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE