GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija upozorava: Napravi li Ukrajina ovaj korak, počinje Treći svjetski rat

Rusija upozorava: Napravi li Ukrajina ovaj korak, počinje Treći svjetski rat
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 08:53
Autor: SEEbiz / Večernji list
MOSKVA - Primanje Ukrajine u NATO moglo bi dovesti do trećeg svjetskog rata, izjavio je jutros u intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov.

“Kijev je svjestan da bi takav korak značio zajamčenu eskalaciju Trećeg svjetskog rata”, rekao je Venediktov, a prenosi TASS. Venediktov je također ponovio rusko mišljenje da je Zapad, pomažući Ukrajini, “izravna strana u sukobu”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je iznenađujuću kandidaturu za brzo članstvo u vojnom savezu NATO-a krajem rujna nakon što je predsjednik Vladimir Putin održao ceremoniju u Moskvi kojom je četiri djelomično okupirane regije proglasio pripojenom ruskom zemljom, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, u New Yorku, tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine – 143 zemlje – glasalo je u srijedu za rezoluciju koja je potez Moskve nazvala nezakonitim, produbljujući međunarodnu izolaciju Rusije.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Twitteru kako je zahvalan državama koje su podržale “povijesnu rezoluciju” UN-ove Opće skupštine. “Svijet je rekao svoje – ruski pokušaj aneksije je bezvrijedan i nikada ga slobodne nacije neće priznati”, napisao je.

U Bruxellesu se više od 50 zapadnih zemalja sastalo kako bi obećalo dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, posebice oružje za protuzračnu obranu, nakon teških napada koje je ovaj tjedan naredio ruski predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na eksploziju na mostu na Krimu. Obećanja saveznika uključivala su najavu Francuske da će isporučiti radarske i protuzračne obrambene sustave Ukrajini u nadolazećim tjednima. Britanija je obećala projektile za protuzračnu obranu, a Kanada je rekla da će, između ostalog, osigurati topničke projektile.

Tagovi: rusija, treći svjetski rat, ukrajina, Aleksandar Venediktov, NATO savez
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE