GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski istražitelji žele novi međunarodni sud za zločine u Ukrajini

Ruski istražitelji žele novi međunarodni sud za zločine u Ukrajini
ZLOČINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2022 / 09:23
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Čelnik ruskog istražnog odbora rekao je da je Moskva optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti i predložio međunarodni sud koji podupiru države poput Bolivije, Irana i Sirije.

Državni list Rosiskaja Gazeta u ponedjeljak prenosi Aleksandera Bastrikina koji optužuje "više od 220 osoba, među njima predstavnike visokog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga i zapovjednike vojnih snaga koje su granatirale civilno stanovništvo".

Ukrajinci su umiješani u "zločine protiv mira i sigurnosti čovječanstva, koji ne zastarijevaju", rekao je. Bastrikin, čiji odbor istražuje najteže zločine, rekao je da su optužena 92 zapovjednika i njihovi podređeni, a da je tjeralica izdana za 96 osoba.

Od početka, kako je Moskva naziva, specijalne vojne operacije u veljači, ruske snage bombardirale su ukrajinske gradove do ruševina i ostavljale tijela na ulicama gradova i sela koja su okupirale. Ukrajina je rekla da su deseci tisuća civila poginuli. Moskva odbacuje odgovornost.

Bilo je i izvješća o ukrajinskom zlostavljanju ruskih zatvorenika, premda se velika većina optužbi koje su dokumentirali Ujedinjeni narodi odnose na navodna zlodjela koje su počinili ruski okupatori i njihovi saveznici.

Bastrikin je upitan o istragama odbora u vezi s akcijama ukrajinskih sigurnosnih snaga u samoproglašenim republikama Donjecku i Lugansku, separatističkim teritorijima koje podržava Moskva na ukrajinskome industrijaliziranom jugu te hoće li se istrage provoditi uz nadzor UN-a.

S obzirom na to da "kolektivni zapad" otvoreno podržava Ukrajinu, rekao je da bi bilo primjerenije surađivati s ruskim partnerima u Commonwealthu, Organizaciji ugovora o zajedničkoj sigurnosti, skupini BRICS i Šangajskoj organizaciji za suradnju.

Bilo bi "svrsishodno" uključiti zemlje s neovisnim stavom prema Ukrajini, "pogotovo Siriju, Iran i Boliviju", rekao je.

Bastrikin je rekao da je pokrenuto 1300 kaznenih istraga protiv pripadnika ukrajinske vojske, političkog vodstva, radikalnih nacionalističkih udruga i oružanih formacija, pri čemu se dosad drži odgovornim više od 400 osoba.

Mete istrage uključuju zaposlenike ukrajinskog ministarstva zdravstva koje je optužio, bez pružanja dokaza, za razvoj oružja za masovno uništenje, kao i državljane Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Nizozemske i Gruzije.

Također je pokrenuto osam kaznenih postupaka za napade na ruska veleposlanstva ili druga predstavništva u Nizozemskoj, Irskoj, Litvi, Češkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Francuskoj, rekao je.

Tagovi: rat u Ukrajini, ratni zločini, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE