GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski liječnici oprezni zbog brzog odobrenja cjepiva za koronu

Ruski liječnici oprezni zbog brzog odobrenja cjepiva za koronu
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 14:40
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Većina ruskih liječnika ne bi se cijepila novim ruskim cjepivom za covid-19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje provedeno na 3000 medicinskih radnika.

Rusija je najavila da će prvo cjepivo protiv koronavirusa na svijetu biti spremno za upotrebu krajem kolovoza, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti liječnici.

Cjepivo "Sputnik V" nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3040 iječnika pokazalo je da 52 posto nije spremno primiti cjepivo, a 24.4 posto se slaže da ih se cijepi, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili cjepivo pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi koji kažu da se boje primiti cjepivo, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja na tisućama ljudi, poznatih kao faza III. Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da je cjepivo, koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da ga je već primila njegova kći.

Ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je kritike da je cjepivo nesigurno kao "neutemeljene".

Tagovi: rusko cjepivo, Sputnik V, institut Gamaleja
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE