GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski špijuni uhićeni u Ljubljani

Ruski špijuni uhićeni u Ljubljani
UHIĆENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova) otkrila je i u suradnji s Nacionalnim istražnim uredom (NPU) uhitila dvojicu stranih državljana koji su optuženi za špijunažu za Rusiju, javljaju list Delo i portal Siol. Ruski agent uhićen je u iznajmljenom uredu u poslovnoj zgradi za Bežigradom u Ljubljani.

Iz Okružnog državnog tužiteljstva u Ljubljani potvrdili su informaciju da su na temelju prijave Sove započeli predistražni postupak i početkom prosinca prošle godine istražnom odjelu Okružnog suda u Ljubljani podnijeli zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe privedene zbog kaznenog djela špijunaže.

Sud je za dvojicu okrivljenika, koji su lišeni slobode 5. prosinca 2022. godine, odredio pritvor, javlja Siola, pojašnjavaju u tužiteljstvu, no više informacija nisu dali zbog tajnosti podataka.

Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže i ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti kazna zatvora do ukupno osam godina.

Dok se dvojica okrivljenika nalaze u pritvoru, protiv njih se po nalogu suda vodi istraga zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja iz drugog stavka članka 253. Kaznenog zakona.

Obje uhićene osobe imale su državljanstva i putovnice trećih zemalja te se nisu predstavljale kao državljani Rusije. Kako javlja Dela, najmanje jedan od njih imao je argentinsko državljanstvo.

Kako prenosi Siol, prema neslužbenim informacijama, otkrivena špijunska ćelija iz Ljubljane navodno ne djeluje samo u Sloveniji, već i u inozemstvu. Akcija se trebala odvijati u suradnji sa stranim obavještajnim službama.

Kako javlja Delo, dvojica ruskih agenata imala su unajmljeni ured u poslovnoj zgradi Lesnine na Parmovoj ulici u Ljubljani. Tvrtka koja im je služila kao paravan za poslovanje u Sloveniji navodno se formalno bavi trgovinom nekretninama i antikvitetima.

Tagovi: ruski špijuni, Slovenija, slovenska obavještajna služba, Sova
PROČITAJ I OVO
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
SUMNJE
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
ZAGREB - Šef Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te su govorili o političkim i društvenim aktualnostima.
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
KONTROLA
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
PARIZ - Francuska je u nedjelju pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad
UHIĆENJE
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad

GRAZ - Četrnaestogodišnja djevojčica, državljanka Crne Gore, uhićena je danas u Grazu zbog sumnje da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, priopćila je policija.

Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
PORUKE
Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
ZAGREB - "Ja mislim da ću se dobro snaći, punoljetan sam u odvjetništvu. Odvjetništvo daje širinu, pogotovo iz aspekta podrške koju smo pružali do sad gospodarskim subjektima kao odvjetnici, tako da mislim da će ići dobro jedno s drugim", rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar za RTL na pitanje kako će se snaći u novoj ulozi.
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
NAKON ATENTATA
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
BRATISLAVA - Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica je stabilno, no i dalje je ozbiljno, rekao je u subotu slovački ministar zdravstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE