GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusko cjepivo se od srijede testira na 40.000 Moskovljana

Rusko cjepivo se od srijede testira na 40.000 Moskovljana
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Moskovske vlasti su objavile u srijedu da su počele testirati cjepivo protiv koronavirusa na 40.000 stanovnika glavnog grada, što je posljednja etapa ispitivanja cjepiva pompozno najavljenog u kolovozu.

"Prvi sudionici su cijepljeni danas u medicinskim ustanovama Moskve", ponosno je u priopćenju istaknula zamjenica gradonačelnika Moskve Anastasia Rakova dodajući da je to "važan dan ne samo za grad već i cijelu zemlju".

Ukupno je 40.000 Moskovljanja pozvano na sudjelovanje u tom istraživanju, u koje se može uključiti svaki zdravstveno osiguran ruski državljanin.

Rusija je najavila početkom kolovoza da je razvila "prvo" cjepivo protiv covida-19 koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja, a predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da se cijepila jedna od njegovih kćeri.

Cjepivo nazvano Sputnjik V, prema prvom umjetnom satelitu u povijesti, rusko cjepivo je u svijetu dočekano se skepsom, jer u trenutku kada je najavljeno nije bila provedena posljednja faza istraživanja.

No, Rusi tvrde da je treća faza kliničkog ispitivanja koja uključuje više od 2000 osoba u nekoliko zemalja, počela je 12. kolovoza, dan nakon najave registriranja Sputnjika V.

Više od 20 zemalja je zainteresirano za kupovinu milijardu doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovom financiranju.

Brojne zemlje sada rade na usavršavanju cjepiva protiv covida-19, od čijih posljedica je u svijetu umrlo više od 900.000 ljudi.

Klinička testiranja jednog od najnaprednijih cjepiva, koje je razvilo britansko sveučilište Oxford i englesko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, prekinuta su dok se ne razjasne štetne nuspojave kod jednog sudionika.

Tagovi: rusko cjepivo, Rusija, Moskva, Sputnjik V
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE