GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusko cjepivo Sputnjik V neće se odobriti u EU-u prije lipnja

Rusko cjepivo Sputnjik V neće se odobriti u EU-u prije lipnja
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Rusko cjepivo Sputnjik V neće se moći odobriti u Europskoj uniji "prije kraja lipnja", istaknuo je u četvrtak francuski državni tajnik za europsku politiku dok se neke zemlje nadaju skorom odobrenju kako bi ubrzale kampanju cijepljenja.

"Postoji prva faza ispitivanja (u postupku odobravanja) koja se zove znanstvena provjera koja će sigurno, rečeno nam je, trajati do sredine lipnja", rekao je Clement Beaune u senatskom odboru za europske poslove.

"Zatim dolazi posljednja faza, a to je mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) o odobrenju stavljanja na tržište, za koju treba još nekoliko tjedana. Dakle, cjepivo se najvjerojatnije neće odobriti prije kraja lipnja", dodao je.

EU će tada morati imati "puno više raspoloživih doza cjepiva (drugih laboratorija) pa će i potreba biti puno manje žurna", rekao je.

Clement Beaune je usto upozorio na ograničene kapacitete proizvodnje ruskog cjepiva i predbacio Moskvi, nakon nekih francuskih i europskih čelnika, da se koristi Sputnjikom kao propagandnim oružjem na međunarodnoj pozornici.

"Naši ruski prijatelji se koriste geopolitičkim potezima i komunikacijskim manevrima kako bi pokazali koliko su prisutni u Europskoj uniji", istaknuo je.

"Ne budimo naivni, (imaju) strategiju podjele u EU-u koja, na sreću, zasad nije uspjela, osim nekoliko udaraca nožem", rekao je.

Među 27 zemalja članica EU-a, zasad su samo Mađarska, Slovačka i Češka odlučile nabaviti rusko cjepivo ne čekajući odobrenje EMA-e.

Ta je odluka u Slovačkoj potaknula ostavku premijera Igora Matoviča u utorak, kojeg su kritizirali i neki članovi njegove vlade.

Druge zemlje, poput Njemačke, voljne su koristiti se Sputnjikom V radi suzbijanja pandemije, ako ga odobri Europska agencija za lijekove.

"Ne isključujemo nijedno rješenje, nijednu mogućnost, ali nemojmo se zavaravati u vezi s ruskim i s kineskim cjepivom", istaknuo je Clement Beaune.

Tagovi: rusko cjepivo, Rusija, Moskva, Sputnjik V
PROČITAJ I OVO
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
SDP
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
ZAGREB - Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima, održanima jučer, većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama.
Ovo su najveći gubitnici izbora
TEŽAK PAD
Ovo su najveći gubitnici izbora
ZAGREB - Najveći gubitnici izbora nedvojbeno su Davorko Vidović i ekipa okupljena u stranku Socijaldemokrati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE