GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusko veleposlanstvo odbacilo nagađanja o odgodi Lavrovljeva posjeta Zagrebu

Rusko veleposlanstvo odbacilo nagađanja o odgodi Lavrovljeva posjeta Zagrebu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Veleposlanstvo Ruske Federacije odbacilo je u ponedjeljak medijska nagađanja da stvarni razlozi otkazivanja posjeta šefa diplomacije Sergeja Lavrova Hrvatskoj nisu epidemiološke već političke prirode.

Službeni posjet ministra Lavrova Zagrebu odgođen je zbog epidemiološke situacije u veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu, na traženje ruske strane, piše u priopćenju.

"U potpunosti odbacujemo netočne, zlonamjerne i neprovjerene informacije vezane uz planirani posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Hrvatskoj, kao i navode o odnosima Hrvatske i Ruske Federacije, koji su objavljeni u današnjem članku Jutarnjeg lista pod naslovom 'Ruski izvori tvrde da je ministar ljut jer ga premijer Plenković nije htio primiti'".

U sklopu balkanske turneje Lavrov stiže u Atenu, Sarajevo i Beograd, no otpao je samo Zagreb u kojem nije bio već 15 godina, piše dnevnik Jutarnji list pa prenosi nagađanja ruskih medija da stvarni "razlozi nisu epidemiološki" već ga "nije želio ili mogao" primiti hrvatski premijer Andrej Plenković.

Susret s premijerom Andrejem Plenkovićem bio je planiran, piše rusko veleposlanstvo.

"Čim je zatražen sastanak s predsjednikom Vlade Plenkovićem, ruskoj strani potvrđeno je da će predsjednik Vlade primiti ministra Lavrova. Sastanak je bio planiran za 27. listopada, s početkom u 11:45 sati", navodi se.

U tekstu se dodaje da je velik broj djelatnika pozitivan na koronavirus u ruskom veleposlanstvu, što je onemogućilo sudjelovanje veleposlanstva u završnoj pripremi i provedbi posjeta, te potaklo Rusku Federaciju da odgodi posjet.

"Zbog svega navedenog u potpunosti odbacujemo bilo kakve navode slijedom današnjeg novinskog članka", piše veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu, te izražava uvjerenje da će se posjet ostvariti kada to omoguće epidemiološki uvjeti.

Ured premijera i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pripremaju novi datum za posjet ministra Lavrova Hrvatskoj i sastanak s premijerom Plenkovićem, piše u priopćenju.

Hrvatski list piše da ruski mediji hvale predsjednika Zorana Milanovića jer se suprotstavio Inicijativi triju mora, a cilj je te inicijative izolirati Rusiju. Drugi razlog po ruskim medijima je zamjerka Hrvatskoj što se izjasnila za sankcije Moskvi zbog navodnog atentata agensom novičokom na oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, te općenito smjerna podrška Zagreba politici koju Bruxellesa provodi prema Moskvi.

Tagovi: Sergej Lavrov, Andrej Plenković, Rusija
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE