GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saakašvili postaje zamjenik ukrajinskog premijera

Saakašvili postaje zamjenik ukrajinskog premijera
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz / H

KIJEV - Bivši gruzijski predsjednik Miheil Saakašvili u srijedu je objavio da je pozvan na funkciju zamjenika premijera Ukrajine zaduženog za reforme.

Saakašvili je jedan od najprepoznatljivijih čelnika postsovjetskog svijeta. Od 2015. je vodio ukrajinsku crnomorsku regiju Odessu, no dao je ostavku nakon što se razišao s nekadašnjim saveznikom i poznanikom iz kijevskih studentskih dana, tadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom.

U srijedu je objavio da je pozvan u vladu aktualnog predsjednika Volodimira Zelenskija kojeg je podržao na prošlogodišnjim izborima.

Saakašvili bi se vladi trebao pridružiti u vrijeme dok Ukrajini, kao i ostatku svijeta, prijeti recesija zbog pandemije koronavirusa.

Službeni Kijev pokušava izboriti 8 milijardi dolara vrijedan kredit Međunarodnog monetarnog fonda.

„Velika je čast primiti ponudu predsjednika Zelenskija da postanem zamjenik premijera zadužen za reformu“, napisao je Gruzijac na svom Facebook profilu.

„Pred nama je veoma težak period. Sada, više nego ikada, moramo biti hrabri u našim odlukama i reformama“.

Čelnik Zelenskijeve stranke David Arahamija naglasio je kako će se o Saakašvilijevom imenovanju glasati u petak.

Dodao je kako je Saakašvili pravi čovjek za borbu protiv korupcije te da njegove sposobnosti dosad nisu dobro iskorištene u Ukrajini.

„Miheil Saakašvili poznat je u međunarodnoj areni i već je pokazao iskustvo uspješne implementacije reformi“, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

Saakašvili je prije pet godina pozvan da vodi Odessu na temelju svoje borbe protiv korupcije dok je bio predsjednik Gruzije, nakon Revolucije ruža 2003. godine.

Odstupio je s mjesta guvernera 2016., optuživši Porošenka za korupciju.

Ukrajinske vlasti oduzele su mu državljanstvo dok je boravio u inozemstvu, no u rujnu 2017. godine ilegalno ulazi u državu iz Poljske, tijekom masovnog sukoba njegovih pristaša sa snagama sigurnosti.

Deportiran je pet mjeseci kasnije, a u Ukrajinu je ponovno stigao prošle godine nakon što mu je Zelenskij vratio državljanstvo, na samom početku svog mandata.

Tagovi: Miheil Saakašvili, Ukrajina, Volodimir Zelenskij, Međunarodni monetarni fond, Gruzija
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE