GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD konačno otvara kopnene granice

SAD konačno otvara kopnene granice
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2021 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države pripremaju se u ponedjeljak ponovo otvoriti svoje kopnene i zračne granice putnicima cijepljenima protiv covida-19, okončavajući 20 mjeseci restrikcija koje su posebno loše primljene Europi, Meksiku i Kanadi.

Razdvojene obitelji, poremećeni poslovni odnosi, onemogućene profesionalne ambicije, "zabrana putovanja" koju je početkom 2020. uveo Donald Trump i zatim potvrdio njegov nasljednik Joe Biden, naišla je na oštre kritike i postala simbol zbunjenosti izazvane pandemijom.

Da se zaštiti od zemalja najzahvaćenijih covidom-19, Trump je uveo ograničenja na dolaske iz Kine u veljači 2020. Zatim su 13. ožujka na red došle europske zemlje šengenskog prostora, a kasnije Velika Britanija i Irska, dok su kopnene granice s Meksikom i Kanadom bile većinu vremena zatvorene.

Sa svim tim zemljama SAD ima značajnu trgovinsku razmjenu.

"Bilo je jako teško, samo želim vidjeti sina", rekla je Britanka Alison Henry (63) koja će u ponedjeljak otputovati u posjet sinu u New Yorku nakon 20 mjeseci.

U brojnim obiteljima s obje strane Atlantika vlada uzbuđenje prije obiteljskih okupljanja. Iz Sjedinjenih Država se prošlog ljeta moglo putovati u Europu, ali stranci koji žive u Sjedinjenim Državama i oni s vizama nisu imali jamstva da će se moći vratiti.

Zrakoplovne tvrtke povećale su broj transatlantskih letova i koristit će veće zrakoplove, jer ukidanje ograničenja donosi elan u sektor koji je pandemija bacila na koljena.

Duž duge meksičke granice, brojni američki gradovi od Teksasa do Kalifornije gospodarski su patili zbog tih ograničenja i nestrpljivo čekaju povratak u normalu.

Tagovi: otvaranje američke granice
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE