GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šalaj: Hrvatska fizički nestaje

Šalaj: Hrvatska fizički nestaje
NESTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 22:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Politolog i profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao razne aktualne i političke teme, a na početku se osvrnuo na posljednji Popis stanovništva objavljen danas.

Komentirajući za N1 televiziju uvjete kojima građani žive 30 godina od međunarodnog priznanja, Berto Šalaj je rekao:

“Možemo povezati dva događaja – sutrašnju obljetnicu i današnju objavu podataka o popisu stanovništa, ali činjenica je da nakon 30 godina Hrvatska nestaje, fizički nestajemo i to nas navodi na pitanje koliko smo kao narod sposobni kvalitetno upravljati sa sobom. Nije to samo pitanje Plenkovića i njegove Vlade. Rekao bih da smo država, politička zajednica propuštenih prilika. Hrvatska sigurno nije najgore mjesto za život, ali građani su očekivali pravednu državu u kojoj će s užitkom živjeti, a ne seliti iz nje. Popis pokazuje da dugoročne politike i strategije nema i nismo ih osmilili.”

Osvrnuo se na problem s povlačenje novca iz EU fondova.

“Ako gledamo predstojeće dvije godine, to će biti godine političke stabilnosti za Plenkovićevu Vladu. Naravno da će biti izloženi kritikama, one su legitimne, no danas ne vidimo opasnost za parlamentarnu većinu iako je malobrojna. Ono što Plenkovića muče jesu upravljački kapaciteti njegove Vlade. Ovo oko Fonda solidarnosti će biti utrka s vremenom, sigurno ne možemo iskoristiti sve. Nije samo to izazov, još traje pandemija, najavljuje se povećanje cijena struje i plina, tu Plenković kao državnik pada ili prolazi. U ove dvije godine mora pokazati da ima kompetentnu Vladu koja može odgovoriti na izazove”, istaknuo je Šalaj i dodao:

“Moramo se pitati o kvalifikacijama Andreja Plenkovića u human resource dijelu, kako bira suradnike – neki su optuženi za ozbiljnu korupciju, a dio se pokazuje nekompetentan. To ne bi bio problem da premijer može priznati grešku. Ima problem s izborom kadrova i ima problem priznati grešku.”

Na pitanje smatra li da bi ministar Darko Horvat zbog toga ipak mogao ispasti iz Vlade, rekao je:

“Ako rezultati budu porazni, mislim da će premijer prije ljetne stanke sam pomišljati na rekonstrukciju Vlade.”

O dolasku Milorada Pupovca u Republiku Srpsku rekao je: “Dan RS je neustavan, ali Republika Srpska je ustavna kategorija. Imat ćemo velikih problema kako se odnositi prema tome. Svi znamo kako je ona nastala i znamo razmišljanja Milorada Dodika, ali je onda pitanje kako se odnositi prema tome. Pupovac se ponaša uobičajeno, između određenih krajnosti.”

Tagovi: Berto Šalaj, popis stanovništva, Andrej Plenković, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE