GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šalaj: Tomašević neće moći bez SDP-a

Šalaj: Tomašević neće moći bez SDP-a
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 21:30
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Profesor Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Dnevniku HTV-a analizirao je HRejting, prema kojem Tomislav Tomašević s 35,8% glasova ulazi u 2. izborni krug.

- Rezultati potvrđuju da je Tomislav Tomašević (Možemo!) favorit, ali i da nije realno da pobijedi u prvom krugu na izborima za gradonačelnika Zagreba. Za drugo mjesto i drugi krug bit će neizvjesna bitka. Treba reći da će drugo mjesto biti ostvareno s relativno malim postotkom, oko 12-13%, što pokazuje da je Tomašević ogroman favorit i i 2. krugu, rekao je Berto Šalaj u Dnevniku HTV-a.

Kaže da je neizvjesno prognozirati tko će mu biti protukandidat u 2. krugu, obzirom na veliki broj neodlučnih birača.

Mrtva trka za ulazak u drugi krug, ako se gleda statistička pogreška svih petero iza Tomaševića imaju šansu za drugi krug - gotovo je izjednačeno između Davora Filipovića (HDZ) i Joška Klisovića (SDP) - 11,6%, odnosno 11%. Na pitanje tko po njemu ima veće šanse i koliko rejtingu Klisovića šteti očito neuspjela konsolidacija stranke, rekao je da treba gledati odnos potpore strankama za gradsku skupštinu i kandidatima. Čini mu se da Filipović ima dobre šanse.

- Ne samo činjenica da se SDP nije uspio konsolidirati, nego i činjenica da je Anka Mrak Taritaš ušla u utrku, mogla bi pokazati da će tih 2-3% koje će ona možda otkinuti, Klisovića koštati ulaska u 2. krug, ocijenio je.

Jelena Pavičić Vukičević (8,2%) na 6. je mjestu, pa bi se moglo reći da nije uspjela zadržati Bandićeve birače. Gdje su, komu se priklanjaju?

- Treba napraviti razliku, i Milan Bandić je dok je bio živ dobivao po istraživanjima javnog mijenja tek 15-ak posto, nije to bio Milan Bandić iz 2017. s 31 % potpore birača. Ovaj rezultat Pavičić Vukičević nije loš. Ovo je za stranku borba za opstanak i za ulazak u skupštinu. Dio birača Milana Bandića odlazi HDZ-u, jedan dio Miroslavu Škori. tu stranka Milana Bandića gubi. Nije realno da Pavičić Vukićević obrani tu poziciju, rekao je.

Složio se da će za bilo koji najavljen projekt, za lakše vođenje grada Tomaševiću trebati većina u Skupštini - nemaju neki širi koalicijski potencijal, treba im SDP.

- To bi bila mirna koalicija s 26, 27 mandata koja omogućava vladanje, ali ako Možemo! i SDP neće imati 24 mandata, nastupaju problemi za političku opciju Tomislava Tomaševića, pa bi u tom slučaju morao navijati za ulazak Vesne Škare Ožbolt koja je zazivala veliku koaliciju. Treća je opcija velika neizvjesnost na razini skupštine, kazao je Šalaj.

Tagovi: Berto Šalaj, Jelena Pavičić Vukičević, Tomislav Tomašević, Davor Filipović, Joško Klisović, Možemo!
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE