GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo 10 posto Europljana vjeruje da Ukrajina može pobijediti u ratu s Rusijom

Samo 10 posto Europljana vjeruje da Ukrajina može pobijediti u ratu s Rusijom
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 07:54
Autor: SEEbiz
LONDON - Podrška Ukrajini među Europljanima i dalje je jedinstvena, ali gotovo dvije godine nakon početka ruske invazije, samo 10% Europljana vjeruje da Ukrajina može poraziti Rusiju, prema istraživanju provedenom u 12 zemalja EU, piše Guardian. Većina vjeruje da će se morati naći neki oblik kompromisnog rješenja kako bi se završio rat.

Ovo označava djelomičnu promjenu u razmišljanju jer su prije godinu dana Europljani većinski smatrali da bi Ukrajina trebala povratiti sav izgubljeni teritorij, no ove godine su, čini se, skloni realističnijem pristupu i usredotočeni na postizanje mira. Pitanje je ipak što znači sklopiti primirje koje bi bilo prihvatljivo a da se ne označi kao ukrajinski poraz.

"Kako bi opravdali nastavak potpore Ukrajini, čelnici EU morat će promijeniti način na koji govore o ratu", rekao je koautor istraživanja Mark Leonard iz Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), koji su rukovodili anketom.

Većina Europljana "očajnički želi spriječiti rusku pobjedu", ali ne vjeruje da Kijev može vojno pobijediti, rekao je Leonard, što znači da je najuvjerljiviji argument za sve skeptičniju javnost bio da bi nastavak pomoći "mogao dovesti do održivog, dogovorenog mira koji ide u prilog Kijevu, a ne Rusiji."

Anketa provedena u 12 država članica EU (Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Španjolska, Švedska, Rumunjska, Portugal, Grčka, Austrija) pokazala je da su neuspješne ukrajinske protuofenzive i strahovi od promjene američke politike mogućim dolaskom Donalda Trumpa povećali pesimizam među europskim stanovnicima.

Anketa je obavljena u siječnju, prije povlačenja Ukrajine iz Avdijivke, gdje je Rusija ostvarila najznačajniju vojnu pobjedu od zauzimanja Bahmuta u svibnju prošle godine.

Istraživanje je pokazalo da samo jedan od 10 Europljana u 12 ispitanih zemalja vjeruje da će Ukrajina pobijediti na bojnom polju, dok njih dvostruko više (20%) predviđa pobjedu Rusije. Čak i u najoptimističnijim državama članicama kao što su Poljska, Švedska i Portugal, samo 17% ispitanika (1 od 5) vjeruje da bi Kijev mogao prevladati.

U svim je zemljama najčešće mišljenje, koje dijeli u prosjeku 37 posto ispitanika, bilo da će rat završiti kompromisnim rješenjem, iako su neke zemlje bile sklonije tom ishodu od drugih.

U Švedskoj (50%), Portugalu (48%) i Poljskoj (47%) ispitanici su rekli da bi Europa trebala pomoći Ukrajini kako bi ostvarila ciljeve, dok su u Mađarskoj (64%), Grčkoj (59%), Italiji (52%) ) i Austriji (49%), ispitanici bili skloniji nekoj vrsti nagodbe Kijeva i Moskve. U Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Španjolskoj mišljenja su bila ravnomjernije podijeljena.

Najveći izazov, kažu istraživači, bit će odrediti što bi bio "prihvatljivi mir" za Ukrajinu. Tvrde da bi retorika EU trebala ići u tom smjeru, a ne više u cilju apsolutne pobjede Ukrajine. No, teško će biti pronaći rješenje koje neće istovremeno biti percipirano kao ukrajinski poraz, a ni ruska pobjeda.

Tagovi: rusija, ukrajina, europa, nato
PROČITAJ I OVO
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE