GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Satnija Hrvatske vojske u NATO operaciji KFOR-a na Kosovu

Satnija Hrvatske vojske u NATO operaciji KFOR-a na Kosovu
KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2021 / 14:24
Autor: SEEbiz
GOSPIĆ - U vojarni „9. gardijske brigade Vukovi“ u Gospiću je u ponedjeljak, 17. svibnja 2021. godine održan svečani ispraćaj Motorizirane satnije Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

U vojarni „9. gardijske brigade Vukovi“ u Gospiću je u ponedjeljak, 17. svibnja 2021. godine održan svečani ispraćaj Motorizirane satnije Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Svečanom ispraćaju nazočio je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade bojnik Antonio Tokić, Zapovjednik obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić i drugi.

Istaknuvši kako je ponosan što se po prvi puta u ovu NATO misiju, uz već postojeće snage upućuje i deklarirana pješačka satnija, ministar obrane ističe kako ovime Republika Hrvatska kao vjerodostojna članica NATO-a, neposredno doprinosi stabilnosti i očuvanju mira jugoistoka Europe.

„Budući da je riječ o našem neposrednom okružju, naša odgovornost je veća i iziskuje od nas aktivan angažman i uključenje u procese koji se odvijaju u tom prostoru. Svima nam je dobro poznato kako je došlo do promjene sigurnosne paradigme i percepcije sigurnosti u cijelome svijetu i svjesni smo kako se sigurnost ne brani samo na granicama Hrvatske, već tamo gdje ugroza nastaje“, rekao je ministar Banožić.

U ovoj prigodi, ministar je još jednom izrazio svoje uvjerenje kako će hrvatski vojnici svojim znanjem i sposobnostima uvelike pridonijeti stvaranju stabilnog i sigurnog okruženja.

„Ulaganje u znanje i sigurnost, ulaganje je u stabilnost, prosperitet i blagostanje svakog pripadnika i naše domovine. Upravo NATO operacija KFOR idealna je prilika za jačanje sigurnosti jer sudjelovanjem u međunarodnom okružju uz predan rad s najboljima, možemo postati brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve ugroze koje se pred nas stavljaju“, ističe Banožić.

Na kraju, pripadnicima 35. hrvatskog kontingenta ministar obrane poručuje: „Zadaća na koju krećete je zahtjevna i odgovorna. Vodite računa jedni o drugima i neka vam je sigurnost kolega, ali i vaša osobna na prvom mjestu“.

Načelnik Glavnog stožera hrvatskim vojnicima uoči odlaska u NATO operaciju KFOR poručio je kako Hrvatska vojska angažmanom u spomenutoj operaciji pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti doprinoseći izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg svijeta pri čemu nas motivira i naše vlastito povijesno iskustvo od prije trideset godina.

„Naša nacionalna sigurnost ne počinje niti završava na državnoj granici, ona je podložna procesima zemljopisno daleko od naše domovine. I to je jedan od razloga jačeg uključenja u operaciju KFOR čime želimo pomoći izgradnji sigurnijeg svijeta za sve žitelje u Kosovu, regiji i posredno za nas. Naši će vojnici obavljati širok spektar zadaća, satnija je odlično uvježbana i spremna za preuzimanje svoje uloge u KFOR-u“, rekao je admiral Hranj te poručio: „U vašem radu neka vam vaša sigurnost i sigurnost vaših kolega bude glavni imperativ. Želim vam uspješnu realizaciju zadaće i da se svi vratite živi i zdravi svojim obiteljima“.

General Šerić ističe kako je Motorizirana satnija Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. kontingenta u potpunosti spremna za upućivanje u područje operacije potpore miru KFOR u Republiku Kosovo gdje će provedbom dodijeljenih zadaća, dati aktivni doprinos regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

„Djelovat će u sastavu multinacionalne bojne koju čine pripadnici Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije. U području operacije provodit će zadaće održavanja sigurnog i stabilnog okružja, patrole nazočnosti i osiguranja značajnih objekata. Na temelju pokazanih rezultata preduputne obuke i provedenog ocjenjivanja, siguran sam da će svoju zadaću izvršiti u potpunosti. Svaka provedba zadaća u međunarodnom okružju, pa tako i ova zadaća, prilika je za stjecanje i razmjenu novih iskustava i sposobnosti, te od pripadnika satnije očekujem da po povratku iz operacije ta iskustva prenesu svojim kolegicama i kolegama čime će unaprijediti i povećati sposobnosti naših postrojbi za izvršenje dodijeljene im misije“, rekao je general Šerić.

Zapovjednik satnije HRVCON-a natporučnik Robert Kurevija istaknuo je kako su pripadnici Motorizirane satnije prošli ciklus obuke na vojnoj vježbi “Spremnost 20” i pokazali sposobnost i spremnost za izvršenje svih dodijeljenih zadaća te su ocijenjeni najvišim mogućim ocjenama. „Izuzetno smo motivirani i spremni za izmiještanje u područje operacije. Svjesni smo prilike za dokazivanjem, ali i odgovornosti koju to nosi sa sobom. Također, zahvaljujem svakom pojedincu na energiji, entuzijazmu i požrtvovnosti kojim su doprinijeli uspjehu motorizirane satnije. Ne očekujem ništa manje u narednih šest mjeseci. Posebno se želim zahvaliti vašim obiteljima na pruženoj podršci“, poručio je natporučnik Kurevija.

Naime, u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo upućuje se Motorizirana satnija iz sastava Hrvatske kopnene vojske, tim besposadnih sustava iz sastava Obavještajne pukovnije te logističko osoblje iz sastava Zapovjedništva za potporu. Navedene sastavnice bit će dio 35. hrvatskog kontingenta koji je trenutno razmješten u području operacije KFOR. Vodeća nacija je Italija, a satnija se u NATO operaciju upućuje na trajanje od šest mjeseci.

Motorizirana satnija broji 99 pripadnika od čega je deset žena. Djelovat će u sastavu multinacionalne bojne zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije.

U okviru programa svečanog ispraćaja, ministar Banožić i admiral Hranj sa suradnicima položili su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u vojarni „9. gardijske brigade Vukovi“.


Foto: MORH/J. Kopi

Tagovi: Hrvatska vojska, Kosovo, Boris Šerić, KFOR, Mario Banožić, Robert Hranj
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE