GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijski veleposlanik: Oslobađanje Prebega i ostalih trajalo je mjesecima

Saudijski veleposlanik: Oslobađanje Prebega i ostalih trajalo je mjesecima
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pregovori o razmjeni ratnih zarobljenika Rusije i Ukrajine, među kojima je bio i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, trajali su mjesecima, kazao je Hini saudijski veleposlanik u BiH Osama bin Dahil Al-Ahmedi.

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je bio i Prebeg, oslobođena su prošli tjedan u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

Glavni posrednik u tim pregovorima bio je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Saudijski veleposlanik u BiH, koji nerezidentno pokriva i Hrvatsku, izjavio je Hini da je saudijski princ "od samoga početka bio zainteresiran, koliko je to bilo moguće, da se ublaži žestina krize između dviju zemalja" i zato je još 3. ožujka ove godine u odvojenim telefonskim razgovorima ponudio svoju pomoć ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom Volodimiru Zelenskiju.

U travnju je, pak, izrazio spremnost Putinu i tadašnjem britanskom premijeru Borisu Johnsonu da "posreduje u oslobađanju dvojice britanskih zatočenika za određeni broj zatočenika koji su se nalazili u Ukrajini", dodao je Al-Ahmedi.

Čim je princ Mohamed bin Salman saznao da postoje i drugi strani zarobljenici, kazao je Al-Ahmedi, "u posredničke napore uključio je i njih".

"Kao što je to slučaj u takvim kompliciranim uvjetima, ovakve vrste posredništva traju duži vremenski period", naglasio je saudijski veleposlanik.

Saudijske vlasti preuzele su desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju, a potom su prevezeni u njihove matične zemlje. Oslobođena su petorica Britanaca, dvojica Amerikanaca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat.

Vjekoslav Prebeg je uhićen u travnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Na pitanje kako je došlo do oslobađanja hrvatskog državljanina Prebega i koja je bila uloga hrvatske vlade u tom procesu, veleposlanik je odgovorio da se saudijski princ "uključio u dijalog i konzultacije s relevantnim stranama i zainteresiranim zemljama kako bi se realiziralo oslobađanje stranih zatočenika".

U ovom saudijskom posredništvu razmijenjeno je više od 250 ratnih zarobljenika, ali je bila prva razmjena od početka rata u Ukrajini u koju su bili uključeni strani borci.

Saudijske vlasti naglašavaju da njihova zemlja od posredništva nema nikakve konkretne koristi.

"Saudijska Kraljevina potvrđuje veliku opredijeljenost da izvrši svoju humanu zadaću u rješavanju velikog broja neriješenih pitanja u različitim zemljama i regijama, daleko od bilo kakvih drugih poimanja ili pokušaja da se iza svega toga ostvari neka korist", poručio je Al-Ahmedi.

Tagovi: Vjekoslav Prebeg, rat u Ukrajini, Osama bin Dahil Al-Ahmedi
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE