GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava bi se mogla izliti, Gorskom kotaru prijete poplave

Sava bi se mogla izliti, Gorskom kotaru prijete poplave
POPLAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 14:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave.

Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Situacija je alarmantna i u Čazmi koju je u četvrtak popodne pogodilo razorno nevrijeme. Zbrajaju se štete i sanira se ono što je moguće sanirati odmah. Kako sada stvari, uskoro bi moglo doći i do izlijevanja Save u Zagrebu. Sve na terenu prate naši reporteri.

Na livadi kraj Hendrixovog mosta, uz rijeku Savu, od 6. srpnja smjestio je festival Green River Fest koji traje do 2. listopada 2022. No, brojne radionice, izložbe, predavanja, koncerti i ostalo moraju se premijestiti zbog jakih kiša i mogućeg izlijevanja rijeke Save.

Na Facebooku su objavili poziv jer im treba pomoć.

“Ekipa naša draga, dobili smo dojavu od Hrvatskih voda da se uskoro očekuje izlijevanje rijeke Save pa pozivamo sve vas koji možete i želite pomoći, da odmah dođete kod Hendrixovog mosta jer se moramo evakuirati na nasip.

S festivalom nastavljamo čim se oborine smire”, napisali su u objavi.

Podsjetimo, zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave. Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Situacija je alarmantna i u Čazmi koju je u četvrtak popodne pogodilo razorno nevrijeme.

Iznimno kišovito vrijeme je prouzročilo nagli rast vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe te su, prema informacijama s internetskih stranica Hrvatskih voda, na nekim lokacijama proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave.

Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi - Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet.

"Situacija je vrlo alarmantna, a poznavajući rijeku Kupu, ona je divna, ali i opasna. Kupa se zna u roku 8 sati dići čak 4 metra. To se sada pokazalo, voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu. Problem tome daje dodatno i pritoka Bjelica koja još više diže bujicu, tako da će biti velikih problema", rekao je HRT-u Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

"Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana", rečeno je.

Fotografija: Goran Kovačić, Pixsell

Tagovi: Sava, izlijevanje Save, Gorski kotar, Green River Fest, Kupa, izlijevanje Kupe, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE