GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava bi se mogla izliti, Gorskom kotaru prijete poplave

Sava bi se mogla izliti, Gorskom kotaru prijete poplave
POPLAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 14:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave.

Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Situacija je alarmantna i u Čazmi koju je u četvrtak popodne pogodilo razorno nevrijeme. Zbrajaju se štete i sanira se ono što je moguće sanirati odmah. Kako sada stvari, uskoro bi moglo doći i do izlijevanja Save u Zagrebu. Sve na terenu prate naši reporteri.

Na livadi kraj Hendrixovog mosta, uz rijeku Savu, od 6. srpnja smjestio je festival Green River Fest koji traje do 2. listopada 2022. No, brojne radionice, izložbe, predavanja, koncerti i ostalo moraju se premijestiti zbog jakih kiša i mogućeg izlijevanja rijeke Save.

Na Facebooku su objavili poziv jer im treba pomoć.

“Ekipa naša draga, dobili smo dojavu od Hrvatskih voda da se uskoro očekuje izlijevanje rijeke Save pa pozivamo sve vas koji možete i želite pomoći, da odmah dođete kod Hendrixovog mosta jer se moramo evakuirati na nasip.

S festivalom nastavljamo čim se oborine smire”, napisali su u objavi.

Podsjetimo, zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave. Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Situacija je alarmantna i u Čazmi koju je u četvrtak popodne pogodilo razorno nevrijeme.

Iznimno kišovito vrijeme je prouzročilo nagli rast vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe te su, prema informacijama s internetskih stranica Hrvatskih voda, na nekim lokacijama proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave.

Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi - Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet.

"Situacija je vrlo alarmantna, a poznavajući rijeku Kupu, ona je divna, ali i opasna. Kupa se zna u roku 8 sati dići čak 4 metra. To se sada pokazalo, voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu. Problem tome daje dodatno i pritoka Bjelica koja još više diže bujicu, tako da će biti velikih problema", rekao je HRT-u Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

"Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana", rečeno je.

Fotografija: Goran Kovačić, Pixsell

Tagovi: Sava, izlijevanje Save, Gorski kotar, Green River Fest, Kupa, izlijevanje Kupe, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
PREDSJEDNIK
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
ZAGREB - "Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina”, rekao je.
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
DEMANTI
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
ZAGREB - Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti, izjavio je prilikom gostovanja na N1 televiziji kako zna da je jedan od policijskih službenika šmrkao kokain na intervenciji, no policija tvrdi kako su proveli istragu i kako je cijela priča izmišljena.
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
OBNOVA
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
ZAGREB - Radimo na ubrzanju kako bismo utrošili maksimalna sredstva. Već smo i održali sastanke, rekao je Bačić.
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
POPULIZAM
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio se s radnicima Čistoće koji su štrajkali četiri dana.
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
PREOKRET
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
ZAGREB - Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, do 22,50 sati nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru te je još neizvjesno što će se događati tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE