GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz odbija bilo kakvu suradnju s njemačkom krajnje desnom strankom AfD

Scholz odbija bilo kakvu suradnju s njemačkom krajnje desnom strankom AfD
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2023 / 18:24
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za novine odbacio je svaki oblik suradnje, bilo na lokalnoj, državnoj ili nacionalnoj razini, s krajnje desnom strankom Alternativa za Njemačku (AfD).

"Ne može i ne smije biti nikakve suradnje s ovom strankom", rekao je Scholz za Thüringer Allgemeine u članku objavljenom u petak.

Njegovi komentari dolaze nakon nedavnog televizijskog intervjua s Friedrichom Merzom, čelnikom konzervativne stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU), koji je sugerirao da bi CDU mogao surađivati s AfD-om u lokalnoj politici.

Scholz se ne slaže.

Ne vidim razloga za suradnju ni u općinama, rekla je njemačka kancelarka.

"Tko god želi da se gradi vrtić, može sam dati takav prijedlog. Za to mu ne treba ekstremno desna stranka."

Merz je u intervjuu njemačkom javnom servisu ZDF rekao da njegova stranka mora priznati izborne uspjehe AfD-a, ali je dodao "u lokalnim parlamentima moramo tražiti načine da zajednički oblikujemo grad, državu, okrug".

To je rezultiralo žestokim kritikama izvana i unutar stranke, pogotovo jer je CDU 2018. usvojio rezoluciju u kojoj kaže da neće surađivati ni s tvrdom ljevičarskom strankom Die Linke (Ljevica) ni s AfD-om.

Scholz je upitan predstavlja li problem stanje u pokrajinskom parlamentu Thüringen, gdje AfD ima snažnu podršku i nedavno je prvi put pobijedio na izborima za okružno vijeće.

"Pravi je problem što AfD dobiva toliku podršku - od birača koji podržavaju ekstremističke ciljeve stranke, ali i od onih koji zapravo smatraju da su ti ciljevi pogrešni, ali žele izraziti svoju zabrinutost ili protestirati svojim glasom", rekao je Scholz.

Cilj mora biti ponovno pridobiti te birače, rekao je.


Fotografija: Andreas Arnold/dpa

Tagovi: oLAF sCHOLZ, Alternativa za Njemačku, CDU
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE