GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz prelomio: Ukrajina dobiva tenkove Leopard 2

Scholz prelomio: Ukrajina dobiva tenkove Leopard 2
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 08:46
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Kocka je pala: Njemačka isporučuje Ukrajini borbene tenkove Leopard 2. Osim toga će drugim zemljama biti dopušteno da izvezu takve tenkove s kojima raspolažu. Odluke će biti objavljene danas.

Kako njemački mediji javljaju, savezna vlada je odlučila isporučiti Ukrajini borbene tenkove "Leopard 2". Odluka bi trebala biti objavljena u srijedu (25.1.). Prema navodima tjednika Spiegel planira se isporuka verzije "Leopard 2A6" iz zaliha Bundeswehra, i to jedna bojna, što znači 14 tenkova s opremom i streljivom.

Osim toga će i drugim zemljama biti dopušteno da Kijevu predaju takve tenkove. Poljska je već poslala službeni zahtjev za doza dozvolu isporuke tenkova tipa Leopard Ukrajini. Budući, naime, da su to tenkovi proizvedeni u Njemačkoj, svi kupoprodajni ugovori sadržavaju klauzulu o krajnjem odredištu. To znači da Njemačka mora odobriti prodaju ili isporuku tih tenkova nekoj trećoj zemlji.

Osim toga američki mediji javljaju da i SAD odustaje od svoje suzdržanosti te će navodno Ukrajini poslati tenkove tipa "Abrams". Prema navodima Wall Street Journala bi Washington do kraja tjedna mogao objaviti isporuku "većeg broja" tih tenkova - drugi izvori govore o 20 do 30 komada. Američka vlada, međutim, ove vijesti do sada nije komentirala.

Kancelar Olaf Scholz tjednima je na udaru kritika po pitanju isporuka "Leoparda 2" - predbacuje mu se oklijevanje i neodlučnost. Dio tih kritika dolazio je i od strane koalicijskih partnera. Scholz je pak svoju suzdržanost opravdavao rizikom od eskalacije i nužnom međunarodnom koordinacijom.

Tagovi: Olaf Scholz, tenkovi Leopard 2, Bundeswehr, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Penava: Ne bih rekao da je sutra ključan sastanak
SASTAVLJANJE VLADE
Penava: Ne bih rekao da je sutra ključan sastanak
ZAGREB - Šef Domovinskog pokreta Ivan Penava opovrgnuo je da će sutra biti ključan sastanak s SDP-om, kako je to još u petak dao naslutiti predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.
Izvor iz HSLS-a: Nećemo sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske
JASNA PORUKA
Izvor iz HSLS-a: Nećemo sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske
ZAGREB - Dario Hrebak jučer se obratio javnosti kazavši da se HSLS tijekom pregovora ništa nije pitalo te da se HDZ sam dogovarao s partnerima.
SDP odustao od pregovora s DP-om
ODUSTAJANJE
SDP odustao od pregovora s DP-om
ZAGREB - U Socijaldemokratskoj partiji odustali su od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom, javlja Novi list.
Radin: Ostajemo kompaktni
MANJINCI
Radin: Ostajemo kompaktni
ZAGREB - Furio Radin, iskusni saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, dao je vrlo zanimljivu izjavu za Index kojom sugerira da klub manjinaca ipak neće biti razbijen kao što to zahtijeva plan Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta.
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE